Zoonen.com

Djuren / Smådjur /

Klicka för att tipsa någon om denna sida. Klicka för att skriva ut denna sida.

 MÖSS:  Hem | Forum | Artiklar | Bilder | Filmer | Annonser | Bloggar | Länkar


Musburar | Natalmus/Natalpälsråtta | Afrikansk Pygmémus | Sebramus | Taggmus | Tammus/Sällskapsmus | Musuppfödning, avel, parning, dräktighet


Fakta om Möss!

Möss, Fakta & Information,
Av: Bubbelgum, fre apr 13, 2007, 14:59
Visad: 20014 ggr, Länkar: 3 st, Röster: 6, Betyg:

Här nedan följer en liten fakta text om möss som jag har skrivit. Där det står bland annat grundläggade fakta som t.ex ålder, längd, vikt och sen finns det lite annat smått och gott.

Fakta om MÖSS:

Ålder: normal livslängd ligger på 2-3år
Längd: nosspets till svanstipp ca 20cm(svensk typad)
nosspets till svanstipp ca 30cm (engelsk typad)
Vikt: En vuxen mus väger mellan 10-70g beroende på typ(ras)
Ålder vid inskaffandet: Musen/mössen bör vara minst 4,5-5 veckor när du köper den från uppfödaren.

Hona eller hane:
*Hanar: Luktar mer än honor, deras urin är känt för att lukta starkt och ha en genomträngade odör. Men det är bara för att dom revirmarkerar buren hela tiden. Hanar kan man bara ha ensama, alltså 1 hane per bur, har man två(eller flera) så slåss dom tills en av dom dör. Hanarna är oftast lättare att få tama.
*Honor: Honor måste man ha minst två av, gärna flera i en liten grupp. Honor luktar inte lika starkt som hanar. Honorna brukar oftas vara lite svårare att få handtama.
Avel: mushonorna kan bli dräktiga vid 5veckors ålder om det finns en hane i buren. därför bör man sära på ungarna(könen) när dom är runt 4 veckor. Men är redo(mogen) för parning när dom är 5-10 månader. Honan är dräktig i 21-25 dagar. hon kan få 5 ända upp till 15ungar i en och samma kull. Ungarna föds utan päls och öppnar ögonen vid 12-14dagars ålder.
Har man en hona och hane tsm i samma bur så får man räkna med 5-15ungar var tredje vecka. Detta är dock inte att rekomendera eftersom det inte är hälsosamt för honan att föda ungar så ofta. Honan kommer säkerligen käka upp ungarna pga näringbrist och kommer sedan dö i förtid.
Det kan vara ganska svårt att könsskilja mössen då hanarna kan dra in sin pung. Pungen är ett litet hudveck mellan penis och anal. Honan har kortare avståd än hanen mellan urinrör och anal, dessutom har honon 10juver på magen och en slidingång precis bakom urinröret. Honan har också en hårlössträng mellan analen och slidan.
mat och vatten:
Vatten:
*vattnet ska bytas varje dag, och har du en vattenskål ska skålen sköljas ur varje dag. har du därimot en vattenflaska ska den tvättas ur ordentligt 1ggr/vecka, men vattnet ska du ändå byta ut varje dag.
*Det kan vara svårt att få vattenflaskan riktigt ren även om du använder flaskborste, det blir kvar smuts i hörnen och på botten av flaskan.
*Ett tips till dig är då att köpa in grovsalt och nästa gång du ska tvätta vattenflaskan så fyll den med vatten och hälften så mkt grovsalt som du har vatten och skaka om(noggrant!), så försvinner alla beläggningar och skit ur flaskan. För att tvätta 'röret' (där kulan sitter) så kan du använda en tops det fungerar utmärkt!
Maten:
*Matskålen ska du skölja ur/tvätta 1ggr/vecka om den inte är synbart smutsig. *Mössen äter ungefär samma mat som vi äter, dom gillar att ha varierad mat, dvs inte samma mat dag ut och dag in.
*musen ska alltid ha mat i sin skål, ALLTID. och maten som alltid ska finnas i skålen ska vara ett basfoder. sedan kan du ge en annan skål med lite nam nam(dvs, tilläggsfoder).

*tips på vad ett basfoder kan innehålla: (källa: Svemus.org)
*digestive kex, *bananchips, *havre, *vete, *korn, *råg, *solrosfrö, *linfrö, *hirs, *kaneriefrö, *sesamfrö, *jordnöt, *puffat ris, *russin,
*torr IAMS(kattmat), *torkade grönsaker osv...

*tips på müsli som innehåller ALLA fyra säderlagen är:
*Müsli lätt - tillverkare Frebaco Kvarn AB.
ingredienser: Havreflingor, veteflingor, rostade majsflingor(av majs odlad i Europa), kornflingor, rågflingor, salt och maltextrakt.
(finns på ICA) .

*tips på vad ett tilllägsfoder kan vara: (källa: Svemus.org)
*kokt potatis,
*kokt ris,
*kokt pasta,
*färska bär,
*färska grönsaker,
*färsk frukt,
*hårtbröd(knäckebröd),
*välling,
*gröt,
*pannkaka,
*ostkaka,
*kött(kyckling är populärt)
*äggprodukter
*smör, keso, osv...
*barnmat på burk,

Buren:
stolek(minimum): 30x30cm. Bäst är att ha ett akvarium med finmaskingt nät som lock. Annars bör man köpa en stor dunabur. för om man köper en vanlig gallerbur, så kan mössen oftas smita igenom gallren för att dom är så små.
Man bör ha en extra bur som är just 30x30cm, som en karantän ifall ngn av mössen blir sjuka så kan den behöva lite exkta omtanke och värme.
Bottenmatrial: Man bör använda aspflis/bokflis till sina möss(och övriga smådjur) då kutterspån är cancerframkallande och innehåller teratenpinet som är irriterande för deras nosar och luftvägar vilket i värsta fall kan leda till kemisk luftvägsinfektion. Vissa möss är också överkänsliga mot kutterspånet. Aspflis/bokflis är också att redkomendera då det inte dammar och i princip tar bort all lukt, vilket kutterspån inte gör, dessutom dammar kutterspån en massa och det finns risk för ohyra. hö och halm är inget att rekomendera till möss då det finns risk för ohyra, skabbkvalser och löss. Man ska helst ha ett ? cm lager med asp/bokflis i botten av buren.
Andra tillbehör i buren:
*vatten och matskålar: matskålen, bör vara just en skål, men det är att rekomendera att köpa en vattenflaska(finns speciellta vattenflaskor för smådjur) då mössen gärna geggar ner vattnet med spån och bajs och annat, så det bli odrickbart. men om du ändå vill ha en skål så ha den inte på burens botten utan sätt vattenskålen på ett hustak/hyllplan, som är stort nog så dom kan sitta där och dricka. Kom ihåg och se till att huset/hyllan är stabilt så skålen står på samma plats och inte ligger på burgolvet i tusen bitar nästa gång du tittar in i buren. Men jag rekomenderar er att köpa en vattenflaska!
*hus, Ett hus av trä är att föredra då husen av plast blir för varma och det blir ingen bra luft i dom. Annars kan man göra egna små hus av t.ex ett mjölkpaket som man har sköljt ur och klippt/skurit hål i eller en tom 6-packs äggkarton som man har har klippt hål i. dessa måste såklart bytas ut ganska ofta då mössen gärna gnager på dom.
*grenar, Om ni vill så skulle nog musen uppskatta om ni tog in grenar från t.ex äppelträd eller annat fruktträd, ej från körsbär eller plommon då dom är giftiga. Inte heller från barrträd som t.ex gran och tall då dom också är gifta för musen.
Man kan också ta grenar från lövträd som t.ex ek och björk(men under vinterhalvåret så är toppen av björkgrenarna gifta, så knipsa av ca 15-15cm). Grenarna kommer nog musen uppskatta då den/dom kan sitta och tugga på dom och klättra och leka på dom. Musen gillar också småbuskgrejar, t.ex blåbärsris(asså blåbärsbuskar) och låt gärna blåbären vara kvar så dom har ngt att mumsa på ;) eller hallonbuskar + hallon dårå.
-Var noga med att skölja av att grenar/buskar som du hämtar utifrån innan du stoppar ner dom i buren, så du inte får med dig kryp/parasiter utifrån.
-tips: under vinterhalvåret(även under sommarhalvåret) så kan du plocka grenar som ligger på marken vid t.ex. ett fruktträd eller ett lövträd, men kolla noga så att just den grenen kommer från just det trädet(så du inte råkar få med dig en gren som är giftig). Lättast att känna igen är nog björken, då den är svartvit. på sommaren blir nog mössen glada om dom får färska grenar, alltså grenar som kommer direkt ifrån träden.
*klätterleksaker, Grenar är ett bra tips på klätterleksaker, annars gillar möss även stegar av olika slag, stegar av glasspinnar, stegar av snören, stegar av trädgrenar som har bundits ihop med rep. (**använd aldrig fiskelina eller likande då du binder ihop grenar, do är farliga för möss om dom försöker tugga sönder dom**)
*bomatrial: Till sitt bo/hus vill musen gära ha ngt matrial att 'boa' med, toalett papper som har rivits i mindre bitar är ett hett tips, också vanligt vitt papper(**använd ej tidningspapper då trycksvärtan(bläcket) i tidningar är farligt för möss**).
*toarullar: släng inte bort dom tomma toarullarna, utan spara dom och bygg en rolig labyrint till din mus eller häng upp en rulle i taket m. hjälp av snören så får dom en 'gunga' (**häng inte upp toarullen för högt från marken ifall musen skulle ramla ur**).
*Hängmattor: hängmattor kan man göra såhär: ta ett gammalt linne/byxor och klipp ut en bit som är 15x10cm och klipp sedan ut små hål i dom fyra hörnen och häng upp mattan i taket, men kom ihåg att inte hänga upp mattan för högt, ifall att dom skulle ramla ut och så att dom sjävla ska kunna klättra upp där.
Spring hjul är inget att rekomendera eftersom mössen kan få ryggkador av att springa i hjulen då dom böjer på ryggen så mycket, men om du ändå vill ha ett hjul så köp ett hjul som är minst 18cm i diameter.

Städning:
*Buren bör städas minst 1ggr/vecka, då tvättar man samtidigt mat och vattenskålar/flaskor.
*Och tvättas ur ordentligt med såpa 1ggr/månad. Detta kan ju bli lite svårt om man har ett stort och tungt akvarium, då kan man ist ta en blöt disktrasa med såpa och tvätta hela akvariumet på insidan och sedan ta en blöt disktrasa utan såpa och tvätta insidan igen och sedan avsluta med att torka med en handduk.

ang. bada möss: Möss kan simma men dom flesta möss gillar inte att vistas i vatten och 'bada' eller 'simma'. Möss kan bli underkylda och få rossel om dom vistas i vatten eller i drag. Bada endast mössen då dom är riktigt smutiga och luktar illa. Låt annars mössen sköta sina renlighet själv.

Användarnamn

Lösenord


 
 

Sök på Zoonen

 
 
Medlemmar    Artiklar

 
 

Inloggade just nu

 
 
 


-1 zoonare som alltid håller en trevlig ton mot andra i forumet, mezz och gästböcker.

 


© 2017 Zoonen, Om Cookies