Zoonen.com

Djuren / Akvaristik /

Klicka för att tipsa någon om denna sida. Klicka för att skriva ut denna sida.

 AKVARIETEKNIK:  Hem | Forum | Artiklar | Bilder | Filmer | Annonser | Bloggar | Länkar


Akvariebygge | Akvarieväxter | Akvarium, Tankar, Dammar | Biotopakvarier | Bräckvattensakvarier | Odling | Saltvattensakvarier | Sällskapsakvarier | Sötvattensakvarier | Vattenkemi


Belysning för akvarium

Akvarieteknik, Tillbehör,
Av: thea, fre maj 25, 2007, 10:13
Visad: 26110 ggr, Länkar: 1 st, Röster: 3, Betyg:

belysning

Varför belysning? För de flesta är det naturligt att man väljer någon form av artificiell belysning av sitt akvarium. Anledningen till att man har belysning kan vara både för växternas skull eller enbart för att det helt enkelt är nödvändigt för att man skall kunna ta del av vad som händer innanför glaset.

För akvarieväxter är belysning av någon form en förutsättning för växternas tillväxt och välmående. För ciklidakvaristen är kanske belysning mer ett estetisk val (åtminstone för malawi och tanganyika-akvarister) eftersom förekomsten av växter ofta är mycket sparsam eller kanske obefintlig. Därmed inte sagt att ett växtakvarium inte kan innehålla ciklider.

Olika ljuskällor
Solen är ingen bra ljuskälla för ett akvarium, det är istället bättre att använda någon form av artificiell belysning. På så sätt får man också ta del av aktiviteterna i sitt akvarium under den mörka årstiden.

Glödlampor
Lite ljus och mycket värme kännetecknar glödlamporna som ljuskälla. Vanliga glödlampor är ofta alldeles för svaga och de avger dessutom mycket värme i relation till dess ljusmängd. Glödlampor har också en ganska kort hållbarhet. Enbart glödlampor är inte att rekommendera som ljuskälla däremot kan det fungera bra i kombination med andra ljuskällor.

Lysrör
Idag är lysrör vanligast som akvariebelysning och detta tack vare att de finns i rör med många olika egenskaper men också för att det är ett ekonomiskt bra alternativ. Denna artikel kommer främst inrikta sig på denna ljuskälla helt enkelt för att det är den absolut vanligaste. Lysrör delas upp i följande färgåtergivningsegenskaper:
Fullfärg special
Fullfärg
Enkelfärg

Andra ljuskällor
På marknaden finns också både kvicksilverlampor och metallhalogen för de som har extra höga krav på sin akvariebelysning.

Mängden ljus
Mängden ljus kan mätas dels i ljusflöde som är den totala mängden ljus, detta uttrycks i lumen. Men man talar också om belysningsstyrka vilket beskriver möjligheten att belysa en viss yta, detta uttrycks i Lux och är Lumen per kvadratmeter.
I ett akvarium utan växter behövs egentligen ganska lite ljus men med växter i akvariet måste man tänka mer på val av ljus och då framförallt mängden ljus. Även om det för ögat ser ut att vara tillräckligt med ljus behöver detta inte vara fallet, vilket ofta är en orsak till dålig växtlighet. Även om man har tillräckligt med ljus kan vissa saker försämra ljuset t.ex. dåliga eller avsaknad av reflektorer, smutsiga täckglas, hinna på vattenytan eller oklart vatten. Hur många lysrör skall man då ha över akvariet? I akvariet utan växter är detta mindre viktigt men för att öka möjligheten att kombinera lysrör med olika egenskaper är minst två lysrör att rekommendera. För växtakvariet kan man ha följande riktmärke:

Akvariets höjd - Antal ör
40 cm - 2 lysrör
50 cm - 3 lysrör
60 cm - 4 lysrör

Tänk också på att alltid använda reflektorer, dessa finns att köpa separat i handeln och är en bra investering för att få ut maximalt av lysrören.
Saknar man växter i akvariet får ljuset en helt annan betydelse, och kanske i viss mån också väldigt lite betydelse. Men många väljer omsorgsfullt belysningen till sina akvarium trots avsaknaden av växter. Ett skäl och kanske det viktigaste är att man kan mixtra med färgåtergivningen av fiskarna.

Färgåtergivning
Ljusets förmåga att återge rätt färg, här använder man beteckningen Ra där 100 är en perfekt återgivning av färgerna. Ju lägre Ra tal man har på sin ljuskälla desto större risk är det att det sker en förvrängning av färgerna, detta kan dock variera beroende på färg. Solljuset ligger på eller mycket nära Ra 100.
Nu är det kanske inte alltid så att man eftersträvar en korrekt färgåtergivning utan man vill istället förstärka vissa av fiskarnas färger. För detta använder man lysrör med olika s.k. färgtemperaturer

Ljusets färgtemperatur
Man brukar tala om varmt eller kallt ljus, detta uttrycks på Kelvin-skalan. Ett lågt Kelvintal ger ett varmt sken medan ett högt Kelvintal ger ett kallt ljus.

Färgtemperatur...
-3000 Kelvin - Varmvitt ljus
3000-5000 Kelvin - Vitt ljus
5000- Kelvin - Dagsljus

Kallare innebär också ett mer blått sken och ett varmare betyder mer rött sken. I växtakvariet eftersträvar man ljus som ligger så nära dagsljus som möjligt, d.v.s. gärna strax över 5000 Kelvin.

Belysningstid
Hur länge skall då belysningen vara tänd över akvariet? Många vill ju gärna ha ljuset tänt både på morgonen innan man ger sig av hemifrån och även kunna njuta av akvariet till dess man går i säng. Detta är normalt alldeles för lång tid, rekommendationen är att ha tänt omkring 12 timmar plus mins någon timma. Skälet till att man bör begränsa belysningstiden är dels att fiskarna behöver vila men också för att alger gärna drar nytta av lång belysningstid.

Lysrörs livslängd
Lysrör kan lysa väldigt länge innan de går sönder, ofta flera år. Detta innebär tyvärr inte att de ger ett fullvärdigt ljus under hela livslängden. Rörets egenskaper försämras successivt och för växtakvariet får man räkna med att byta rören en gång per år.

Fiskar och belysning
Hur påverkas fiskarna av belysningen då? Vissa fiskar är vana vid att leva i ganska dunkel belysning då växtligheten både i vattnet och ovanför vattenytan hindrar solens stålar från att tränga ned i vattnet. Dessa fiskar blir lätt skygga och dess färger kommer inte heller till sin rätt om man utsätter dem för starkt ljus. Som exempel kan jag nämna ett av mina fjärilsciklid-akvarium. När akvariebelysningen var tänd var fiskarna mer inaktiva än när bara solljuset gav akvariet ljus. Dessutom framträdde fiskarnas färger på ett helt annat sätt i det ganska dunkla ljuset som solen lyckade prestera in i rummet.
Men fiskars färger har ju också en betydelse sinsemellan och inte bara för oss åskådare. En fisk som färgar ut får ofta bekänna färg för övriga invånare i akvariet, medan en fisk som håller tillbaka färgerna visar sin underlägsenhet. Genom att välja belysning som förstärker fiskarnas färger kan vi alltså skapa konflikt i akvariet. Därför kan en minskad ljusmängd eller ett annorlunda ljus faktiskt minska aggressiviteten i akvariet (se artikel sid. 13).

Val av lysrör
GroLux lysrör har saluförs som växtrör men är knappast det mest lämpade lysröret för detta utan har istället varit populärt för dem som vill förstärka fiskars röda eller blå färger. Det är ett personligt favoritrör i ett akvarium som t.ex. innehåller Röd Zebra men detta lysrör har en dålig färgåtergivning, d.v.s. ett lågt Ra-tal.
Ett annat populärt lysrör som förstärker fiskarnas blå färger är Coral Star och Marine Blue.
I ciklidakvariet som innehåller växter bör man istället använda s.k. fullspektra lysrör såsom t.ex. Aquarelle eller Aquastar, båda dessa rör har Kelvintal över 5000 K och imiterar därför solljus bra.
Kombinationer av lysrör är ofta att föredra och då kan man själv experimentera fram ett ljus som passar de egna förhållandena. Kombinationer kan också göras genom att ha olika belysning under dagen, med en belysning främst avsedd för växterna under dagen och för fiskarnas färger under kvällen när man själv beskådar akvariet. Även spotlights eller vanliga glödlampor kan användas för att skapa skymingsbelysning.

Läsa mer
På Philips, General Electric och Osrams hemsidor på Internet finner du mer information om belysning i allmänhet och de produkter som de erbjuder.
http://www.lighting.philips.com
http://www.ge.com/
http://www.osram.se/Bild: Emilie
med rätt belysning trivs växterna!

Användarnamn

Lösenord


 
 

Sök på Zoonen

 
 
Medlemmar    Artiklar

 
 

Inloggade just nu

 
 
 


-1 medlemmar som ser Zoonen växa.

 


© 2017 Zoonen, Om Cookies