Zoonen.com

Djuren /

Klicka för att tipsa någon om denna sida. Klicka för att skriva ut denna sida.

 ÖVRIGT, EJ DJUR:  Forum | Bloggar | Länkar
När kaninhonan får ungar!

Har din kanin hona fått ungar? Vad kul, för då har du ett jobb framför dig som är riktigt roligt och som inte tåls att man slarvar med!

Övrigt, ej djur, Övrigt,
Av: Jackiie, lör nov 17, 2007, 10:54
Visad: 9072 ggr, Länkar: 0 st, Röster: 0, Betyg: -

En hona föder i regel mellan 4-10 ungar och förlossningen brukar honan lätt klara av själv. Man ska däremot titta till dem och plocka bort eventuellt dödfödda ungar, eller de ungar som kanske dött senare. Helst inte med händerna för att undvika att ungarna luktar människa.

Man brukar uppfatta att kaninmamman inte är så mammig som många andra djur, utan verkar helt och hållet strunta i ungarna. Så brukar fallet inte vara. Detta beteende är instinktivt och honan gör så för att inte olika rovdjur ska hitta kaninungarna. Hon diar ungarna 1-2 gånger om dagen, och resten av tiden låtsas hon som ingenting eller sysselsätter sig mig att täppa till öppningen till huset så att ingen ska hitta bebisarna. Mamman vet bäst och man ska låta henne sköta ungarna själv. Man får gärna titta att alla lever, och allt eftersom plocka bort ungar som eventuellt dör, men man ska helst inte röra ungarna med händerna. Det är vanligt att kaninhonan blir väldigt stressad av att man håller på med ungarna och för att skydda dem biter hon ihjäl dem. Därför ska man helst vänta tills ungarna självmant hoppar ut ur huset innan man pussas och kelar med dem, vilket de gör när de är 2-3 veckor gamla. Man ska därför inte heller göra rent i hela buren, utan bara byta i kanintoaletten, för att inte stressa mamman.

Kaninungen föds naken, blind och döv. Den börjar få fjun på kroppen när den är ungefär en vecka gammal och då kan man se vilken färg pälsen får. Ögonen och öronen öppnar kaninen när den är 10-14 dagar gammal och nu när den både ser och hör är den extremt nyfiken. Eftersom den aldrig hört förut är det lätt att den blir skrämd av alla konstiga och nya ljud som nu finns omkring den och därför ska man ta det lugnt och vara lågmäld i närheten av buren. Kaninungen stannar i huset några dagar till, men när den blivit över 2 veckor gammal brukar den titta ut ur huset för första gången. Ungarna håller sig nära mamman och testar att hoppa runt och smaka fast föda för första gången. Nu måste du börja göra rent i buren ordentligt, gärna 3 gånger i veckan. Man ska även slänga gammal mat istället för att låta den stå tills den blir uppäten, eftersom den då ligger och jäser. Ny och färsk mat ska de alltså ha varje dag, även om det finns mat kvar dagen därpå. Det är bara att kasta! Kaninungar som lever i smutsig miljö kan nämligen drabbas av olika sjukdomar eller t.ex. får diarré. I värsta fall kan det leda till död.

När kaninen skuttat ut ur huset brukar man räkna den här tiden till den viktigaste i en kanins liv för att den ska bli människovan och riktigt handtam. När ungarna hoppat ut ur boet, då dom är 2-3 veckor, är det viktigt att man umgås mycket med dem och försöker att inte skrämma dem. Kaniner som inte umgåtts så mycket med människor i den här åldern kan också bli mysiga och handtama, men vanligast är att kaninungar som varit mycket med människor blir lättare att hantera och mer tillgivna.

En kaninunges mage är känslig och man ska långsamt försöka vänja ungarna vid färsk En maskrosmat, såsom gräs och maskrosblad. Man börjar väldigt försiktigt med något litet, litet en gång om dagen för att inte ungarna ska få diarré. Ett litet maskrosblad kan du testa med, eller kanske en liten äppelbit. Öka ransonen allt eftersom, och testa hela tiden nya saker precis som du skulle ha gjort med en äldre kanin, men när ungarna är såhär små måste man öka mycket, mycket långsamt.

Ta upp kaninerna och låt de springa omkring för att stärka muskler, hjärta och lungor.

När de blivit 6 veckor börjar de avvänjas från sin mor, men man ska helst inte sälja dem förrän de är 8-10 veckor. Visst kan man sälja ungar som är så pass små som 6 veckor, men de rekommenderas sällan. Kaninungarna behöver sina syskon och sin mor någon vecka till för att leka och umgås, så sälj helst kaninungarna så sent som möjligt. Hanarna bör du dock skilja från modern och alla syskon som är honor när de är 11 veckor, för att förhindra inavel. Har du alltså inte sålt ungarna än måste du ha burar till alla dina hanar om de skulle börja bråka och inte kan sitta ihop. I regel går det att ha hanar tillsammans fram tills de blir könsmogna, då måste man sära på dem.

Användarnamn

Lösenord


 
 

Sök på Zoonen

 
 
Medlemmar    Artiklar

 
 

Inloggade just nu

 
 
 


0 tänkbara bloggare

 


© 2017 Zoonen, Om Cookies