Zoonen.com

Djuren / Smådjur /

Klicka för att tipsa någon om denna sida. Klicka för att skriva ut denna sida.

 IGELKOTTAR:  Hem | Forum | Artiklar | Bilder | Filmer | Annonser | Bloggar | Länkar
Afrikanska pygméigelkottar

Igelkottar, Fakta & Information,
Av: Hasse, fre jul 12, 2002, 12:57
Visad: 30622 ggr, Länkar: 49 st, Röster: 9, Betyg:

Igelkottar som sällskapsdjur?
Ja, faktiskt. De är på frammarsch också i vårt land. På andra håll ute i världen, till exempel i England, är det ganska vanligt. I USA är det mycket vanligt och där finns stora föreningar och utställningsverksamhet för de här djuren. Även i Sverige har vi numera en förening för folk med de här djuren (se länk nedan).

Dessa exotiska igelkottar är ganska vanliga i offentliga djurutställningar. Exempelvis på Tropikcenter i Halmstad som visar sydafrikansk dvärgigelkott. För en tid sedan fick de för övrigt ungar, tre stycken välskapta småttingar.
När det gäller igelkottar som sällskapsdjur, handlar det förstås inge om våra nordiska ”kottar”, utan om exotiska arter som oftast är uppfödda i fångenskap.

Rymningssäker
För att hålla ett par av sådana här små igelkottar krävs en rymningssäker behållare. De är nämligen mycket duktiga på att klättra, varför ovansidan måste vara täckt med ett galler. Ett stort akvarium anses vara en bra behållare. Men man måste ordna med god luftcirkulation i det.
Igelkottar behöver också prylar att sysselsätta sig med och att leka med. Ett stort s k ”ekorrhjul” brukar de tycka om att springa i. Även stenar och trädrötter att klättra på brukar uppskattas.

Torrfoder
Igelkottar är som nämnts insektsätare.
Men hållna i fångenskap kan de bjudas bra torrfoder för hund och katt. Givetvis uppskattar de att då och då få levande insekter, till exempel zoophobaslarver.
Den sydafrikanska dvärgigelkotten är en krabat som blir drygt 20 cm lång och väger som mest 700 gr. Des naturliga utbredningsområde är Sydafrika, Zimbabwe och Zambia. Den är en av fyra afrikanska arter.

Varierar i storlek
Igelkottdjuren, som är insektsätare, omfattar annars ett 20-tal arter i gamla värdel. De fördelar sig på två underfamiljer: igelkottar med 14 arter och råttigelkottar med sex arter.
De varierar i storlek från 10 - 15 cm för de mindre arterna och upp till 45 cm för de större.
Igelkottdjuren är mycket anpassningsbara och de återfinns i alla möjliga miljöer, från skogar till öknar.
De här djuren är mycket gamla. Det fanns igelkottar redan för ca 15 miljoner år sedan.Bild: HANS NORLING
Mumsar. Pappa pygméigelkott är en krabat som gärna mumsar i sig zoophobaslarver. Han kan vara lite blyg annars, men vankas det sådant godis går det inte att motstå.


Ljudliga ungar. Mamma igelkott är lite medtagen efter födseln. Men inte mer än att hon håller ett vakande öga på telningarna som hela tiden piper efter henne.


Trillingar. De tre nyfödda ungarna liknar minst av allt igelkottar. De påminner faktiskt om jättelika gråsuggor med antydan till taggar.

Användarnamn

Lösenord


 
 

Sök på Zoonen

 
 
Medlemmar    Artiklar

 
 

Inloggade just nu

 
 
 


0 läsare av BackZtage

 


© 2017 Zoonen, Om Cookies