Zoonen.com

Djuren / Terrariedjur / Leddjur /

Klicka för att tipsa någon om denna sida. Klicka för att skriva ut denna sida.

 SPINDLAR:  Hem | Forum | Artiklar | Bilder | Filmer | Annonser | Bloggar | Länkar
Fågelspindlar

- håriga och giftiga skönheter

Spindlar, Fakta & Information,
Av: Hasse, tis feb 26, 2002, 12:06
Visad: 82644 ggr, Länkar: 49 st, Röster: 8, Betyg:

Ni har kanske hört namnen på dem tidigare? Hos de flesta injagar de skräck. Oftast obefogad sådan. Men visst väcker det viss respekt att höra berättas om en goliatspindel, rödknäad tarantella, rosatåad fågelspindel...? Men sköter man sådana här djur på rätt sätt och låter bli att handskas med dem mer än nödvändigt, så utgör de vackra blickfång i ett väl inrett terrarium.

De flesta fågelspindlar som kommer i handeln har sina ursprung i tropiska och subtropiska zoner på vår jord. De finns antinger i torra klimat, eller i regnskogar. Vissa undantag finns. Det faktum att många arter lever i torra områden, innebär inte att de ska hållas i en mycket torr miljö. De måste ha ständig tillgång till färskt vatten och ett svalt ställe där de kan söka skydd. Har de inte det torkar de snabbt ut och dör. De fågelspindlar som lever i regnskogsmiljöer ska givetvis även i fångenskap ha en miljö som påminner om regnskogen, alltså varmt och med hög luftfuktighet. När det gäller spindlar som är födda i fångenskap, och det är ett ständigt växande antal nu för tiden, så har de lättare att anpassa sig till förhållanden i fångenskap, vilka inte till 100 procent stämmer överens med de naturliga.

Plastterrarium
Att hysa en fågelspindel kräver inga större arrangemang. Behållaren behöver inte vara särskilt avancerad och inte särskilt stor (exempelvis 30 cm bred, 20 hög och 20 djup). Man kan till exempel hålla sin fågelspindel i ett litet plastterrarium, som säljs i flera storlekar i handeln. Trevligast är nog ändå att skaffa sig ett bra och välgjort terrarium/akvarium av glas. Vad som dock är viktigt att tänka på i sammanhanget är att behållaren är väl ventilerad.
Det bästa materialet att inreda behållaren med är grus eller en blandning av grus och ren jord, samt korkbark. Det senare gör att man kan bygga inredningen på höjden och dessutom skapa dolda utrymmen, dit spindeln kan dra sig tillbaka om den blir skrämd. Det är bra om det finns lämpligt material för spindeln att göra sig ett bo av, tillexempel mossa och mjuka kvistar. Kutter- och sågspån bör undvikas, då det kan innehålla ämnen som kan förgifta djuren.

Vattenbehållare
Vattenbehållaren kan utgöras av ett lagom högt fat, till exempel ett av lergods. Om kanterna är höga, bör det förses med något som gör att foderdjuren (till exempel syrsor) inte drunknar i vattnet. Man kan till exempel lägga lite stenar i ena kanten av fatet.
Vattnet måste bytas dagligen.
Eftersom spindlarna, liksom andra leddjur och reptilerna, är växelvarma djur är deras ämnesomsättning mycket långsam. Ju kallare de har det, desto mer sällan behöver de äta. Normalt behöver de inte äta oftare än en gång i veckan. Om spindeln inte äter när den serverat mat, bör det tas bort efter någon dag då foderdjuren kan störa och oroa spindeln.

Fasta i månader
Man vet att stora fågelspindlar kan fasta i månader. Det är dock något som sällan inträffar då de lever i fångenskap.
Det särklassigt vanligaste fodret åt fågelspindlar som hålls som "sällskapsdjur" är kommersiellt uppfödda syrsor. Men det går också bra att ge dem till exempel gräshoppor, musungar och småödlor.
När det gäller temperaturen i behållaren, så klarar sig de flesta spindlarna bra med en dagstemperatur på 24 ­ 30 grader. Nattemperaturen bör vara några grader lägre.
I normal rumstemperatur brukar det inte vara svårt att hålla lämplig temperatur.
Glödlampor som värmekälla bör inte användas, då de kan ge för torrt klimat och därigenom förorsaka uttrokning hos djuret. Man man kan möjligen tänka sig ett arrangemang där man använder indirekt ljus och i övrigt är noga med luftfuktigheten. Ett bättre alternativ när det gäller ljuset är lysrör, då de är kalla.

Nattdjur
De finns annars flera metoder att lösa värmehållningen på. Den bästa är kanske att använda värmekablar, som läggs i bottensubstratet. Bra zoo-handlare kan rekommendera lämplig utrustning.

Vad man dessutom bör tänka på i sammanhanget, är att de flesta spindlar faktiskt är natt- och skymningsaktiva. Alltför mycket ljus kan alltså stressa dem. Man bör för övrigt inte ha tänt mer än då man ska visa spindlarna och sköta om dem. I övrigt räcker det med det dagsljus, eller det ljus som i övrigt finns i rummet. Man ska givetvis undvika att plocka för mycket med fågelspindlar. Bara ett fåtal arter kan anses ofarliga. I övrigt har de ett gift som i de mildaste fallen kan jämföras med getingens. Men många arter har betydligt starkare gift. Försiktighet anbefalles alltså!

Renliga djur
Om man måste ta ut sin spindel ur behållaren och den inte självmant knallar upp i handen, är det lämpligaste sättet att ta den genom att greppa med tummen och pekfingret mellan andra och tredje benparet.
Fågelspindlar är av naturen mycket renliga djur och skräpar sålunda ned mycket litet. Avföringen är vit och påminner om kalk. Ofta ser man den på behållarens väggar och är den av glas, kan man skrapa bort den med ett rakblad. Annars kan man "bruka" ned det in substratet. De lämnar också efter sig något som bäst skulle kunna beskrivas som "spybollar", alltså delar av bytesdjuren som de inte kunnat tillgodogöra sig. Dessa kan man försiktigt plocka bort med hjälp av till exempel en långskaftad sked.

Enstöringar
I övrigt behöver man inte storstäda hos sin spindel mer än högst två gånger om året.
Fågelspindlar och spindlar över huvud taget är med få undantag enstöringar. Man kan alltså inte hålla dem i grupp! Risken då är mycket stor att de börjar äta varandra. Vill man ha fler spindlar, får man också ha fler behållare. Men det är ju fullt möjligt, eftersom de inte kräver särskilt stort utrymme.Bild: Hans Norling
Rödbenad fågelspindel (Brachypelma emilia) Detta är förmodligen en av de vackraste fågelspindlarna vi har på vår jord. Det sägs att man ska vara mycket försiktig då man handskas med den. Den tillskrivs stor nervositet och biter kvickt ifrån sig innan den blivit tam. Detta är ingen regnskogsspindel, utan dess naturliga biotop är snarare torra trakter, som halvöknar och stäpper. Stora insekter, som fullvuxna syrsor och annat, är vad den tycker om att få till middag.


Rosatåad fågelspindel (Avicularia urticans) Den rosatåade fågelspindeln kommer från Peru i Sydamerika. Där lever den i tropiska regnskogar bland träd som bär rikligt med blad. Man finner den oftast i miljöer där växtligheten är mycket tät. Den vill ha varmt och fuktigt, precis som i regnskogen. Den här arten är mycket livlig då den störs. Bland folk som håller på med spindlar anses den vara ett bra val. Men liksom fallet är med andra fågelspindlar är också den här giftig. Man bör alltså vara försiktig. Särskilt gäller det överkänsliga personer. Den rosatåade fågelspindeln hör till de som är lättast att få ungar efter. Arten livnär sig på insekter, helst sådana som flyger.


Tarantella King Kenya (Citharischius crawshayi) Om du letar efter en stor och imponerande spindel är den här arten den rätta. Det är Afrikas näst största fågelspindel. Den är aggressiv. Väsande angriper den allt som rör sig. Arten växer långsamt men lever i gengäld länge om den sköts rätt. Den här spindeln lever i torra områden i Kenya. Kallas också King baboon tarantula.


Goliatfågelspindel (Theraphosa blondi) Detta är förmodligen den fågelspindel som flest människor hört talas om. Anledningen är förstås att detta är världens största spindelart. Den kan bli över 25 cm mellan de yttersta tåspetsarna. Med den här arten anbefalles största försiktighet, eftersom bett av den kan vara mycket smärtsamma. Dess ursprung finns i Guayana och Franska Guayana i norra Sydamerika. Goliatfågelspindeln är en storätare och en av få som verkligen gör skäl för namnet fågelspindel. Men även möss, ödlor, grodor, stora insekter och andra fågelspindlar står på menyn.


Chilensk fågelspindel (Grammostola Rosea) Detta är sannolikt den allra vanligaste fågelspindeln bland terrariefolk världen över. Den är mycket lugn och är lätt att handska med. Den är också långsam, men kan förstås röra sig kvickt om det skulle behövas. Som namnet antyder finner vi den här spindeln i Chile. Den är också giftig och giftet har ungefär samma styrka som en getings. Men det är ytterst sällsynt att den biter människor. Honorna blir ofta mycket långlivade.


Blåorange fågelspindel (Chromatopelma cyaneopubescens) Detta är en mycket nyfiken och vacker fågelspindel, vars ursprung finns i Venezuela i norra Sydamerika. Arten är mycket populär hos spindelhållare ute i världen, då den är härdig och ganska lätt att sköta. Den är ganska lugn och visar sällan aggression. Trots detta rekommenderas att man inte håller på och plockar med den här arten, då dess gift kan vara mycket obehagligt. I naturen lever den här spindelarten i kustnära regnskogar och på varma bergssidor med regnskog. Den äter stora insekter.

Användarnamn

Lösenord


 
 

Sök på Zoonen

 
 
Medlemmar    Artiklar

 
 

Inloggade just nu

 
Terrariedjur
Terrariedjur
 
 


1 personer som hjälper till att göra Zoonen ännu bättre.

 


© 2017 Zoonen, Om Cookies