Zoonen.com

Djuren / Terrariedjur / Leddjur /

Klicka för att tipsa någon om denna sida. Klicka för att skriva ut denna sida.

 SPINDLAR:  Hem | Forum | Artiklar | Bilder | Filmer | Annonser | Bloggar | Länkar
Ska du köpa en spindel? Allt du behöver veta som nybörjare.

Dessa skötselråd är först och främst till för fågelspindlar - Theraphosider.

Spindlar, Fakta & Information,
Av: nuttan85, fre aug 27, 2010, 00:43
Visad: 18332 ggr, Länkar: 1 st, Röster: 5, Betyg:

Detta är en artikel om hur det är att ha en fågelspindel. Skötselråd som ger en bra grund för nybörjare inför deras första köp.

Spindlar är vackra och de ser inte så svåra ut där de ligger stilla i sina glasterrarier. Men det finns en del saker som du bör tänka på innan du glad i hågen vandrar iväg för att köpa din första spindel.

Frågor som du bör ställa dig är;
Vill jag ha ett husdjur som jag inte kan kela med?
Spindlar kan jämföras med akvariefiskar. Man tittar på dem men tar inte upp dem i handen.
Kan jag tänka mig att mata spindeln? De äter syrsor och kackerlackor bla.

Är svaren på dessa frågor ja? Då kan vi gå vidare!

Det är alltid bra att välja djur efter sitt intresse. Men vissa arter av spindlar är mindre lämpliga att börja med än andra. De bästa nybörjar släkterna är:
Aphonopelma, Brachypelma, Grammostola, Eupalaestrus, Homoeomma, Paraphysa och Thrixopelma.

Detta då det överlag är lugna spindlar som inte sprätter en massa hår och som inte är speciellt aggressiva. De syns relativt ofta vilket även det är en bonus när man ju trotts allt vill se sitt nya husdjur en del. De klättrar även runt en del vilket gör att man kan sitta och observera dem i evigheter. Ett litet men är att det som med alla djur även här är lite olika från individ till individ hur aktiva de är och vilket humör de har. Dessa arter är även väldigt lättskötta och har inga jättekrav på luftfuktighet och värme eller terrarie inredning. Värt att nämna är dock att Grammostrola släktet kan matvägra väldigt långa perioder utan att det är någon fara. Men det kan såklart vara lite läskigt om man inte är van.

Terrariet
Spindlarna behöver inte så mycket plats, ett terrarium som är cirka 30x30x20 cm (BxLxH). Bottenmaterialet t.ex. torvmull ca. 20 cm djupt. Detta då många spindelarter vill gräva sin egen håla. På flera sidor på nätet står det att ca 8 cm räcker och detta är inte att rekommendera. Tänk även på att torven ska vara utan gödningsmedel då detta är giftigt och kan skada din spindel. Ett tips är att köpa det i stor säck då brukar det inte kosta speciellt mycket heller. Och något att klättra på t.ex.en korkbarksbit.
Denna fyller även funktionen att spindeln har lite skydd att gömma sig bakom när den vill vara ifred. Tänk på att inte ha ett för högt terrarium. Då kan spindeln falla ner och skada sig så pass illa att den dör. Stenar är helt förbjudet. Om olyckan skulle vara framme och spindeln faller ner mot en sten går den en säker död till mötes. Lite växter plast är väl att föredra då levande ganska snabbt dör, är inte alls fel! Det ger ett vackert intryck och spindeln brukar gilla att klättra i dem.

Vill man inte lägga ut så mycket pengar på ett terrarium eller ett akvarium går det att lösa med det lite billigare alternativet, en Petbox. Petboxen är en plastlåda som finns i en mängd olika storlekar med ett tillhörande plastlock som finns i alla möjliga och fula färger. Fördelen med en Petbox är att de är billiga, lätta och enkla att rengöra samt att de fungerar utmärkt till öken och savannlevande arter som inte behöver så mycket fukt. Nackdelen är att de lätt blir repiga och att fukten försvinner alldeles för fort igenom locket, men det kan lösas genom att man tar silikon och en spatel och smetar för nästan alla hål och springor i locket. Låt torka och följ anvisningarna på silikontuben. Detta görs i så fall innan man introducerar sin spindel till Petboxen. Ett gått råd är att alltid se till att det finns ordentligt med ventilation i terrariet annars kan det uppstå mögel.

Temperatur och luftfuktighet
Fågelspindlar behöver inte så mycket värme som man skulle tro. Bara man håller temperaturen i terrariet lite över 20ºC Låt helst inte temperaturen sjunka lägre än 20ºC för då kan spindeln tappa aptiten. Ju varmare man har det desto mer kommer spindeln att äta och växa. Detta är något man framförallt kan tänka på om man köper en sling (en unge). Man ha inte mer än 30ºC i terrariet vilket kan leda till att spindeln lätt känner sig stressad. Undvik för varma lampor tätt intill terrariet vilket gör att det lätt blir överhettat och torkar ut.

Själv ögre temperatur i rummet där jag har spindlarna.Men detta kan vara svårt att genomföra i lägenhet eller bli för dyrt i ett hus. Så för att få en jämn temperatur dygnet runt kan man använda värmemattor, de fästes på baksidan av terrariet ifall man har en marklevande fågelspindel och under terrariet ifall man har en trädlevande fågelspindel Var noga med att justera värmemattan så att det blir lagom varmt. Har man många spindlar kan det bli dyrt med en massa värmemattor. Personligen undviker jag värmemattor då dessa är väldigt dyra samt de torkar ut bottensubstratet. Har man tillgång till ett litet rum att ha sina spindlar i kan man med fördel köpa en värmeslinga som man sedan drar under alla burkarna. Men detta värmer upp hela rummet så det är inget att rekommendera om man vill ha ett svalt sovrum.

Nu över till någonting helt annat nämligen luftfuktighet. Det enda man bör tänka på är om man har en fågelspindel som lever på savannen eller i regnskogen. Till en spindel som lever i öknen eller på savannen ska luftfuktigheten befinna sig runt 55-75% och detta åstadkommer man lättast genom att duscha/spraya inredningen i terrariet ca tre gånger i veckan med en blomstersprayflaska. Försök att inte spruta på spindeln. De avskyr att bli blöta och det stressar den i onödan. Till regnskogslevande? spindlar ska luftfuktigheten befinna sig runt 75-90% och duschningen/sprayningen utförs ca fem till sju gånger i veckan. jag kan även tillägga att det är viktigt att det är fuktigt speciellt när spindeln ska ömsa skinn annars kan den få problem och fastna i sitt ömsningsskinn och i värsta fall överlever den inte.

Foder
En fågelspindels favoritföda består av syrsor och kackerlackor. Fast de tar vad som helst, bara det är mindre än de själva. Det jag själv brukar mata mina spindlar med är: syrsor, kackerlackor, flugor, maggots. En tumregel är att foderdjuret inte ska vara längre än hälften av fågelspindelns kroppslängd.

Glöm inte vattnet!!
En vattenskål är bra om spindeln är törstig. Vissa arter främst trädlevande, dricker ifrån vattendroppar som man sprayat på glasytan eller växter i terrariet. Kom ihåg att det alltid ska finnas färsk vatten i fatet och ifall det kommer i jord, smuts eller avföring i fatet ska vattnet bytas ut.Bild: Sara Blomqvist
Grammostola rosea

Användarnamn

Lösenord


 
 

Sök på Zoonen

 
 
Medlemmar    Artiklar

 
 

Inloggade just nu

 
 
 


-1 zoonare som beundrar några av Zoonens 322060 djurbilder.

 


© 2017 Zoonen, Om Cookies