Zoonen.com

Djuren / Smådjur /

Klicka för att tipsa någon om denna sida. Klicka för att skriva ut denna sida.

 HAMSTER:  Hem | Forum | Artiklar | Bilder | Filmer | Annonser | Bloggar | Länkar


Hamsterburar | Dvärghamster | Guldhamster | Hybrider | Hamsteruppfödning, avel, parning, dräktighet


Förberedelser inför hamster

Vad ska du tänka på?

Hamster, Fakta & Information,
Av: Hamsterns, lör aug 23, 2014, 09:28
Visad: 5651 ggr, Länkar: 1 st, Röster: 3, Betyg:

Ska du äntligen få ett alldeles eget litet busfrö? I denna artikeln samlar jag det du behöver tänka på, veta och ha förberett.

När du fått bekräftat att du ska få en egen hamster susar säkert ett lyckorus inom dig, men, vad ska du tänka på?

En hamster är ett litet och ömtåligt djur, som kan göra mycket mer än vad man tror. De kan hoppa hinder, göra konster och gräva långa gångar i bottenmaterialet. Vad behöver du till din hamster? Det är ganska mycket, mer än man tror.

Checklista:
Bottenmaterial/strö, tex carefresh, kutterspån och alspån.
Bomateril, sönderrivet toa/hushållspapper.
Stort och bra trähus.
Vattenflaska/skål, väljer du skål måste du se till så att den inte har för höga kanter.
Matskål
Sandbad med chinchilla sand, sanden finns i de flesta djurbutiker, lådan/burken du har sanden i kan vara allt från en gammal pepparkaksbrurk till en liten skål. I sandbadet lägger de för hoppningsvis avföring och så rullar de sig ofta i det (främst dvärgar).
Motionshjul, inte nödvändigt, du kan lika gärna ha hjulet i lekhagen då de kan bli beroende av hjulet och försöra ryggen om de springer i det för mycket. Se också till att ha rätt typ av hjul, ett som passar din hamsters storlek och som inte är skadligt.
Gnagföremål och övriga leksaker, detta är viktigt, ha gärna lite kartonger och fler föremål de kan gömma sig i och klättra på. Du måste även ha chews, alltså föremål de kan gnaga på och slipa tänderna. Du kan lika gärna ha toarullar och äggkartong istället för köpta chews av trä om du känner för det. Det finns massor med olika klätterställningar och andra saker för dem, se dock till så inget kan vara farligt. T.e.x om ställningen är för högt upp.
Transportbur, när du ska hämta hem hamstern.
Godis, kan ges som belöning, ge dock inte för mycket av det.
Nyttigt foder
Det skadar heller aldrig att köpa lite böcker om ditt nya husdjur.

Saker du inte ska skaffa:
◦ Saltsten, förstör njurarna.
◦ Sele, inte nödvändigt alls, hamstrar är inga hundar.
◦ Hö, i så fall mjukt, men hö förstör hamstrarnas kindpåsar.
◦ Sovludd, det hemskaste av allt, de kan trassla in sig i det och kvävas.
◦ Plasthus, ger dålig andning.

Men buren då?
Ja, vilken bur ska du välja? Det finns många olika bur-alternativ.
◦ SAMLA låda från ikea, 100 liter är den bästa, se till att ha lock med lufthål/galler/nät om den är lägre än 40 cm med höga höjder. Man ser inte hamstern så bra genom platsen men det får plats mycket spån.
◦ Akvarium, bästa alternativet enligt mig. Stort, snyggt och hamstrarna trivs oftast eftersom det finns bra med utrymme för mycket spån att gräva i.
◦ Dunabur, platsburar med gallertak och ofta färgglad botten, helt ok enligt mig, dock lite liten för guldhamstrar och minihjulen samt plasthusen som kommer med är inge bra. Ju större desto bättre, stora och bra dunaburar börjar komma till de flesta djurbutiker.
◦ Gallerbur, inte så bra alternativ enligt mig. Hamstrar kan klättra upp i gallret, trilla ner och skada sig. Finns inte så mycket grävmöjligheter och om de gräver sprätter ofta spånet ut.

Tänk på att guldhamstrar ska vara var för sig och dvärgar två utan undantag!

Men om du ska skaffa två dvärgar då?
ha två av varje, två skålar/flaskor, två matskålar och två hus, för att undvika slagsmål.

När du har föreberett allt, och ska åka och hämta din hamster, vart ska du köpa den? Jag rekommenderar hos uppfödare, men du inte har någon annan utväg så djuraffär. Djuraffärer säger ofta att hamstrar ska vara en och en, men som sagt ska dvärghamstrar vara två och två. Men de har även lite rätt, för dvärgar från djuraffärer är ofta hybrider, alltså har de olika raser av olika dvärghamster sorter i sig. Ett av syskonen kanske har mer vintervit i sig, och den andra campbells, de sorterna har lite olika kroppsspråk och då kan de missuppfatta varandra vilket kan leda till slagsmål.
Uppfödare har oftast renrasiga djur och då funkar det utmärkt med två.

I djuraffären kallar de ofta dvärghamstrar för sibirisk hamster, men så heter det inte, utan man får helt enkelt säga dvärghamster hybrid då man aldrig kan vara 100 på om de är renrasiga eller ej. Djuraffärshamstrar kommer ofta från grossister.

När du valt ut en passade hamster och kommer hem med den ska du ställa ner transportburen/lådan, öppna den och låta hamstern kliva ut själv. Låt den undersöka buren på egen hand och rör den inte. Du kan självklart sitta och titta på den och prata milt med den, men rör den inte de första dygnen/dagarna. När hamstern börjar boa är det ett tecken på att den känner sig trygg, vissa gör det direkt när de kommer till sitt nya hem.
När du märker att hamstern känner sig hemma, vilket man brukar göra efter cirka tre dagar, kan du börja försöka tämja den. Hur lätt det är att tämja sin hamster är individuellt, vissa är skyggare än andra. Jag kommer säkert göra en artikel till om hamstertämjing.

I alla fall, lycka till med din skrutt och fortsätt gärna att läsa mina artiklar om hamsteragility, aktiviteter och massor mer! ♥Bild: Hamsterns
Pumbaa har mycket spån så han får plats att gräva.


Bild: Hamsterns
Pumbaa i min lilla dunabur som numera används när vi ska vara bortresta en längre tid och lillen hänger med.


Bild: Hamsterns
Pumbaas akvarium.


Bild: Hamsterns
Min förra hamster Shadow i dunaburen, dock med plasthus. Tyvärr blev bilden sne.

Användarnamn

Lösenord


 
 

Sök på Zoonen

 
 
Medlemmar    Artiklar

 
 

Inloggade just nu

 
 
 


0 zoonare som undrar vad de skall få i julklapp.

 


© 2017 Zoonen, Om Cookies