Zoonen.com

Djuren / Terrariedjur / Groddjur /

Klicka för att tipsa någon om denna sida. Klicka för att skriva ut denna sida.

 GRODOR:  Hem | Forum | Artiklar | Bilder | Filmer | Annonser | Bloggar | Länkar
Pilgiftgrodor – juveler i terrariet

Grodor, Fakta & Information,
Av: Hasse, fre apr 8, 2005, 14:33
Visad: 18725 ggr, Länkar: 30 st, Röster: 6, Betyg:

De var, och är fortfarande i viss mån, något som man kunde se, tjusas och förundras över på offentliga djurutställningar. Få vågade säga att de ville ha sådana i hemmet, eller knappt ens tänka tanken! Det handlar om pilgiftgrodor. Några av dem hör till världens allra giftigaste djur. Men i själva verket är de helt ofarliga för den påläste som lärt sig handskas rätt med dem. De är inte djur som aggressivt anfaller allt som rör sig. De här grodorna har sitt gift endast som försvar!

För att skadas av gift från pilgiftgrodor krävs att det kommer in i blodomloppet! Och för att så ska ske måste man dels har sår på händerna, dels att man handskas ovarsamt, för att inte säga klantigt, med dem!
Behöver man ta i pilgiftgrodor bör man alltså först försäkra sig om att händerna inte är såriga och efter att man hållit i dem, tvätta händerna noggrannt! En variant är att använda den sortens platshandskar som läkare med flera använder, och slänga dem sedan.
Man bör ha klart för sig att några av arterna är oerhört giftiga. Enligt uppgift finns det pilgiftgrodor vars gift är så starkt att endast 0,00001 gram är tillräcklig mängd för att döda en människa.

Förgiftade spetsarna
Namnet har de fått, eftersom chocoindianerna i Colombia förgiftat spetsarna på sina blåsrörspilar i uppsamlat gift. Vissa uppgifter gör gällande att de helt enkelt stryker spetsen över grodans rygg. Andra hävdar att indianerna lärt sig utvinna giftet i sådan mängd att de kan doppa pilarna i det. Hur det går till är dock av underordnad betydelse här.
Ett terrarium med pilgiftgrodor bör behandlas som ett akvarium! Alltså att man låter invånarna vara i fred! Vem handskas, annat än i yttersta nödfall, med en akvariefisk?
Tänker man så, så kan ett terrarium med pilgiftgrodor bli en fantastiskt vacker möbel och utgöra ett sannskyldigt smycke i ett hem.
Pilgiftgrodor omfattar ungefär 120 arter i Mellan- och Sydamerika. De är små, 2–5 cm långa och ofta oerhört bjärt och vackert färgade. I terrariet blir grodorna de verkliga juvelerna! Anledningen till alla de fantastiska färger de här djuren visar upp är för att varna eventuella angripare. Färgen betyder ungefär det här, om en sådan ”översättning” tillåts: ”Försök inte äta upp mig, för då dör du. Jag är nämligen mycket, mycket giftig!”

Daglevande
Pilgiftgrodor passar också bra som terrariedjur, eftersom de är daglevande och visar upp sin färgprakt under dygnets ljusa timmar.
De bildar par och kan med fördel hållas i mindre grupper. De är nästan ständigt aktiva, vilket ger trevligt liv åt terrariet. Man kan till och med, om man lyssnar noga, höra hur hannarna sjunger för att locka till sig honor för parning.
Och både parning och äggläggning, samt kläckning av dessa, hör inte till ovanligheterna i terrarium. Många arter förökar sig villigt också i fångenskap.
Eftersom flera av arterna är yngelvårdande har man god hjälp vid uppfödandet av grodynglen. Yngelvården går till så att hannen tar hand om avkomman efter kläckningen och bär den till en mindre ”damm”, i bland inte större än vad som ryms i ett kupat blad. Där passar han barnkammaren.
Pilgiftgrodor blir ungefär tio år gamla.

Vackrare
Ett terrarium för pilgiftgrodor behöver egentligen inte vara så märkvärdigt. Det blir förvisso mycket vackrare om man försöker efterlikna en bit regnskog. Men för grodorna spelar det mindre roll. Det viktiga är att den som gör ett terrarium för pilgiftgrodor läser på och ordnar med rätt temperatur och luftfuktighet.
Temperaturen ska variera med dygnet, alltså svalare på natten (aldrig under 20 grader) och varmare på dagen (aldrig över 30 grader). Och luftfuktigheten ska vara hög, vilket enklast åstadkoms genom att dagligen duscha delar av inredningen med en så kallad blomspruta. Andra, mer komplicerada lösningar finns också.
Torra pariter bör dock också finnas.

Kreativ ådra
En viktig detalj i terrariet är ventilationen. Man måste sörja för god sådan, till exempel genom finmaskigt nät som foderdjuren (bananflugor med mera) inte kan ta sig ut genom.
I övrigt kan inredningen bestå av stenar, torra grenar och levande växter. Flera av de vanliga rumsväxterna passar fint.
Det är sedan i övrigt upp till den enskildes fantasi att göra inredningen. Bra hjälp är om man kan få tag i bilder från regnskogen. Den med något sånär stor kreativ ådra kan skapa en synnerligen vacker och intressant möbel.
Ett terrarium bör vara åtminstone 35 x 45 cm.Bild: Hans Norling
Dendrobates auratus, en blå variant.


Dendrobates auratus.


Dendrobates azureus, tar sig ett litet dopp.


Dendrobates tinctorius, kikar fram bland bladverken.


Epipedobates tricolor.


Gyllene. Den här gula skönheten hör till släktet Phyllobates, vilken art det är är dock oklart.


Grodpool. En given detalj i inredningen är en liten ”damm”, ett ställe där grodorna kan bada och få hjälp att hålla huden fuktig. Det utnyttjar den här mantellagrodan, som inte hör till pilgiftgrodorna, men som kan hållas tillsammans med sådana.

Användarnamn

Lösenord


 
 

Sök på Zoonen

 
 
Medlemmar    Artiklar

 
 

Inloggade just nu

 
 
 


-1 medlemmar som klurar över de 0 blogginlägg som skrivits den senaste veckan.

 


© 2017 Zoonen, Om Cookies