Zoonen.com

Djuren / Terrariedjur /

Klicka för att tipsa någon om denna sida. Klicka för att skriva ut denna sida.

 SKÖLDPADDOR:  Hem | Forum | Artiklar | Bilder | Filmer | Annonser | Bloggar | Länkar


Landsköldpaddor | Vattensköldpaddor


Reeves kärrsköldpadda – en vän varelse

Sköldpaddor, Fakta & Information,
Av: Hasse, fre jun 17, 2005, 13:59
Visad: 34996 ggr, Länkar: 9 st, Röster: 9, Betyg:

Den rödörade vattensköldpaddan som funnits ”i alla tider” i zoo-handeln börjar få konkurrens av andra vattenlevande arter! Just nu verkar det som om trekölssköldpaddan, som är dess handelsnamn, är synnerligen populär bland sköldpaddsfantaster. Det handlar om en kärrsköldpadda, vilket bland annat innebär att terrariet ska vara försett med en ordentlig vattendel.

Det korrekta namnet för den här arten torde annars vara Reeves kärrsköldpadda (Chinemys reevesii), men i zoohandeln går den alltså under namnet trekölssköldpadda. Det hänger samman med att arten på ryggskölden har tre mycket tydliga ”åsar” som sträcker sig från halsöppningen i skalet över hela ryggen till svansöppningen.
Ibland kallas den också ”treknölssköldpadda”, vilket är ännu mer felaktigt.
Annars är det en helt annan art, i släktet Melanochelys, som gör anspråk på namnet trekölssköldpadda. Det är en mycket aggressiv sköldpadda som dessutom befinner sig på CITES a-lista, vilket innebär att man inte får handla med den!

Förståeligt
Men Reeves kärrsköldpadda tycks det gå bra att få tag på. Det visar inte minst e-postfrågor till Zoonen. Många nyblivna sköldpaddsägare har blvit med just en trekölssköldpadda, varför det finns anledning att kika lite extra på arten.
Det är fullt förståeligt att arten vinner i populäritet. Det är nämligen ingen stor sköldpadda och kräver därmed inga jätteanläggningar. Den blir mellan 12 och 18 centimeter lång, vilket kan jämföras med klassikern, den rödörade vattensköldpaddan, som blir upp till 30 cm lång.
Och när en rödörad vattensköldpadda blir så stor är den sällan något att leka med. De kan nämligen bitas riktigt rejält!
Annorlunda är det med trekölssköldpaddan. Den anses vara en mycket vän varelse, på gränsen till att vara blyg. Men trots det blir den snabbt tam och rentav kontaktsökande. Men den behåller alltid sitt något reserverade beteende.

Stilla sjöar
Ursprunget för trekölssköldpaddan, eller Reeves kärrsköldpadda, är södra Kina, Korea, Japan och delar av angränsande länder.
I det vilda håller de till i långsamma floder och stilla, mindre sjöar. Ett terrarium för sådana här sköldpaddor bör därför efterlikna sådana miljöer.
För ett par trekölssköldpaddor bör man ha ett rejält akvarium/terrarium. Minst en behållare som motsvarar ett 160 l akvarium. Det måste förses med ett bra filter som ger lagom cirkulation åt vattnet. Det kan vara vettigt att blanda upp filtermaterialet med aktivt kol. Vidare behövs en doppvärmare eller annan värmekälla som håller vattnet på en för arten lämplig temperatur, runt 24 grader (högre om man vill bedriva avel). Dessutom ska behållaren vara försedd med en lampa som värmer upp en punkt i akvariet där djuren kan ligga och ”sola”. De behöver också få god tillgång till UV-ljus.

Landdel
Ungefär hälften av behållaren görs till en landdel, till exempel med hjälp av stenar och de i handeln förekommande så kallade mangroverötterna. Vill man, så kan man ha någon trevlig växt i behållaren. Den bör placeras så att sköldpaddorna inte äter av den. Och landdelen måste vara så stor att sköldpaddan/sköldpaddorna kan komma upp helt ur vattnet och ligga under den nämnda lampan och torka till ordentligt. Angående landdelen, se fotnot 2 nedan!
Allt vatten bör bytas en gång i veckan! Rent vatten är nämligen den viktigaste faktorn när det gäller att hålla sköldpaddorna friska och starka. Detta gäller förstås alla sköldpaddor som lever delvis i vatten.
Vattendelen i behållaren bör vara så djup att det motsvarar den största sköldpaddans mått tvärs över skölden. Landdelen bör också arrangeras så att det blir lätt för djuren att ta sig i och ur vattnet!

Ren glasbotten
Det bästa materialet att ha på bottnen är faktiskt ingenting alls! Det fungerar alldeles utmärkt med en ren glasbotten. Det underlättar inte minst rengöring av behållaren. Om man har sand, grus eller något annat, håller det kvar avföring och annan smuts, som då ligger där och ruttnar. Det ger upphov till dålig lukt och blir en bra grogrund för oönskade bakterier.
Arten är utpräglad köttätare och tar bland annat insekter, mindre fiskar, diverse kräftdjur och molusker. Det lär förekomma att de också drygar ut kosten med grönt och till och med frukt, om de bjuds sådant.
Det lär inte vara jättesvårt att få ungar efter den här arten. Sommaren är deras äggläggningstid och då, om allt fungerar som det ska och de har fått en bra plats att lägga äggen i, läggs upp till ett halvdussin ägg per tillfälle under ungefär en månads tid. Under äggläggningstiden bör terrariets temperatur ligga kring 28 grader. Det tar upp till 90 dagar innan äggen kläcks.
Även hos den här arten har hannen konkav buksköld och kraftigare svans än honorna.

Fotnot: Det bör understrykas att det råder delade uppgifter om trekölssköldpaddans storlek. På vissa sajter på Internet hävdas att den kan bli ännu större. Reptiler växer ju som bekant under hela sin livstid. Däremot verkar man överens om att livslängden är kring 30 år.

Fotnot 2: Sedan artikeln skrev har intresserade sköldpaddshållare lärt sig mer om den här arten. En av dem mailade följande till oss: ”Jag har fått reda på att Reeves kärrsköldpadda har behov av att gräva. Det verkar vara okänt tidigare - för mig iaf. Det omnämns inte i de skötselråd jag läst.  
Så här skriver en Reeves-ägare:
Reeves-honorna som inte haft tillgång till så mycket land hos tidigare ägaren har börjat gräva allt mer sedan de kom hit. Särskilt den hona som är en aning större. Hon ligger till hälften nedgrävd långa stunder under dagen.
Reeves-honorna däremot är ju en art som gärna vistas lite mer på land och gräver (så även hanarna), så jag tror de mår väldigt bra av att kunna utöva det naturliga beteendet.
Förslagsvis skulle man kunna ha en landdel med grävbart substrat i separat låda/akvarium, med en övergång emellan vattenakvariet. Men ändå ha kvar även en landdel i akvariet. Om man har land- och vattenakvarium separerade så medför det den fördelen att inte så mycket sand/jord dras ner i vattnet.
PS Troligtvis kommer L80, Djurskyddsmyndighetens författningssamling att uppdateras med detta nästa gång den revideras. Reeves verkar vara både sump- och vattenlevande.Bild: Hans Norling
Tre ´´kölar´´. Här kan man tydligt se de tre ”åsarna” som givit den här arten sitt svenska populärnamn. Men eftersom en helt annan art också bär namnet trekölssköldpadda är det nog mer korrekt att kalla den här för Reeves kärrsköldpadda.


Köttätare. Den huvudsakliga födan för Reeves kärrsköldpadda är kött, till exempel fisk, sniglar och insekter. Men den tar också, men som komplement, både grönsaker och frukt.

Användarnamn

Lösenord


 
 

Sök på Zoonen

 
 
Medlemmar    Artiklar

 
 

Inloggade just nu

 
 
 


-1 perzooner som tänker på vad de skriver i sina presentationer.

 


© 2017 Zoonen, Om Cookies