Zoonen.com

Djuren / Smådjur /

Klicka för att tipsa någon om denna sida. Klicka för att skriva ut denna sida.

 HAMSTER:  Hem | Forum | Artiklar | Bilder | Filmer | Annonser | Bloggar | Länkar


Hamsterburar | Dvärghamster | Guldhamster | Hybrider | Hamsteruppfödning, avel, parning, dräktighet


Guldhamster och dvärghamster

Ett par trevliga enstöringar

Hamster, Fakta & Information,
Av: Hasse, tis jun 19, 2001, 13:06
Visad: 133514 ggr, Länkar: 112 st, Röster: 21, Betyg:

Ekorrarna gör det, det nya sällskapsdjuret degus gör det också, många fåglar har den vanan och inte minst människan är duktig på det. Men när det gäller att bära med sig och samla på sig förråd för kommande tider är nog ändå hamstern oslagbar! Hamstrarna, alltså även guldhamstern, är så till den milda grad duktig på detta att beteendet givit upphov till ett ofta använt uttryck!

Hamstrar finns i flera storlekar och varianter (europeisk hamster, guldhamster, dvärghamster m fl) men de har en sak gemensamt nämligen att hamstra.

Kindpåsar
Den vanligaste hamstern är guldhamstern. Och liksom sina släktingar, den europeiska fälthamstern, den ryska dvärghamstern och den kinesiska dvärghamstern, fyller den, så snart den kommer åt, sina kindpåsar med allehanda ätbart som den stöter på. Maten bär den sedan med sig hem till boet.
Den driften är precis lika stark hos våra tama hamstrar, trots att deras hem är en bur i en lägenhet.
En del hamstrar lär sig förstås att fodret i matkoppen inte försvinner, varför de låter det överblivna ligga kvar mellan måltiderna.

Påfyllning
Men jag har sett otaliga exempel på hur guldhamstrar, så snart mat fyllts på, knallat fram och hastigt fyllt kindpåsarna, rusat till boet för att tömma och sedan tillbaks till matkoppen för ny påfyllning.
Detta har upprepats till matskålen är tom och matgömman i boet full. Och beteendet har dessutom upprepats dag efter dag...
Efter ett par veckor har boet varit en veritabel spannmålsdepå. Och hamstrarna redo för den strängaste av vintrar.
Kindpåsarna är förresten användbara till annat. Om fara hotar hamsterhonans nyfödda ungar, stoppar hon helt sonika in dem i kindpåsarna och upsöker hastigt en säkrare tillflyktsort.

Guldhamster
Som inledningsvis nämndes finns några olika arter av hamstrar. Vanligast är den som i handeln går under namnet guldhamster (Mesocricetus aruratus) och som ursprungligen kommer från Syrien. Med guldhamstern som grund har man genom korsningar och medveten avel lyckats skapa nya raser, t ex vit hamster, albinohamster och angorahamster.
Till de genuina hamsterarterna hör vidare europeisk fälthamster, som är större än guldhamstern och de två dvärghamstrarna, rysk och kinesisk, som är mindre än guldhamstern.

Temperaturer
De två sistnämnda kommer från områden som är tämligen kalla, varför de bör hållas i lägenhetens/husets svalaste rum (ca 18 grader). Guldhamstern vill ha varmare, eller upp till 23 grader.
Vid för låga temperaturer kan hamstrar falla i dvala/vintersömn och det kan vara farligt för dem, eftersom tamdjuren sällan har så stora reserver att de klarar detta.
Skulle det ändå inträffa måste de få väldigt mycket foder när de vaknar.
Vanligast i handeln är alltså guldhamstern. Men understundom går de två devärgarterna också att få tag i. Det är mer sällsynt att den europeiska fälthamstern finns att få tag i, eftersom den är då stor är den inte särskilt lämplig som sällskapsdjur.

Uppsikt
Den som går i hamstertankar rekommenderas att skaffa två djur bara om man tänker odla, eller är så intresserad att man vill ha fler djur. Har man fler djur bör de hållas under uppsikt tills man säkert vet att de går bra ihop i samma bur, vilket inte alls är säkert. Annars går det bra, för att inte säga utmärkt, att hålla hamstrar en och en. Men man ska givetvis ägna sig ordentligt åt dem under dess aktiva perioder.
Guldhamstrar och kinesiska dvärghamstrar ska alltså hållas en och en. Honan skadar illa, eller dödar hanen ganska omgånde om hon inte är brunstig! De är alltså riktiga enstöringar - utom under den tid då de ska para sig. Däremot kan de två ryska dvärghamstrarna och roborovski bo tillsammans.
Tänk på att det handlar om nattdjur. De sover mest hela dagarna och bör så få göra för att må bra. Först framåt kvällen är de aktiva och redo för lek och kel. På kvällar och nätter är de mycket aktiva och utnyttjar verkligen alla möjligheter till lek.

Bra bur
En bra hamsterbur avsedd för två hamstrar bör vara ca 60x40x40 cm. Köp hellre lite dyrare och större, än tvärtom.
Ordna dessutom med ett par "hus" åt hamstrarna där de kan inreda sitt bo. Klätterställning, "ekorrhjul", grenar och stenar hör också hemma i en bra hamsterbur. Under den aktiva delen av dygnet tycks hamstrarnas behov av lek vara omättligt. Sträng/gallerburar är bra. Gamla akvarier går också bra, men använd istället för täckglas ett galler, eller nät.
Mat och vatten ska de ha varje dag. Hamstrar tycker om frön av olika slag. Bra foderblandningar finns i butikerna. Någon grönsak då och då uppskattas också.
På burbottnen har man lämpligen kutterspån. Hö och halm är olämpligt, då det kan skada djurens kindpåsar.

Lukter
Man måste byta bottenmaterialet varje vecka. Kiss- och bajshörnet hö/halm/spån byts dagligen för att undvika otrevliga lukter.
När du fått hem sina hamstrar från affären är de ofta rädda och ibland bitska. Du ska då inte gripa tag i dem och försöka hålla dem. Istället ska du låta dem vänja sig vid människor och människohänder i lugn takt, d v s i hamsterns egen takt.
Bjud dem på godbitar. Låt dem nosa på fingrarna o s v.
Småningom har de vant sig så pass att de självmant kliver upp i handen. Först då är de beredda att bli upplyfta. Sedan dröjer det inte länge innan man, genom att försiktigt föra in fingrarna under hamstern kan lyfta den.
Hamstrar är trevliga och intressanta små gnagare som passar de flesta som vill ha sällskapsdjur.

Fotnot: Här är de hamstrar som finns i handeln och deras vetenskapliga namn: Guldhamstern - Mesocricetus auratus, Rysk dvärghamster Campbell - Phodopus sungoris campbelli, Rysk dvärghamster vintervis - Phodopus sungoris sungoris, Rysk dvärghamster roborovski - Phodopus roborovski och Kinesisk dvärghamster - Cricetulus griseus.

Gyllene gnagare. Vanlig guldhamster med inslag av vitt i pälsen. Vanligen är dock den här arten helt gyllengul. Men numera finns alltså en mängd olika färger, teckningar och hårlag. Men innanför pälsen är den en guldhamster med alla de ursprungliga beteenden den har.

Mindre art. Den ryska dvärghamstern är en släkting till den vanliga guldhamstern. Som man kan se av bilden ser den lite annorlunda ut vad gäller färg och teckning. Och som namnet mycket riktigt antyder är den också mindre än sin syriska, gyllengula släkting.

Rysk dvärghamster.

Kuriosa om namnet hamster

Har den - som påståtts - fått sitt namn p g a sitt beteende? Eller är det tvärtom?
Det kan vara lika riktigt att påstå det, som att påstå motsatsen. Och det är varken konstigt eller ovanligt att djur ursprungligen fått sina artnamn efter beteende, eller utseende.
Namnet hamster på dessa djur fanns i forntyskan långt innan Cricetus var vetenskapligt beskriven, vilket skedde 1893.
Fornhögtyskans "hamustro" och fornlågtyskans "hamustra" har lett till dagens hamster, som finns i flera språk. Den gamla tyska formen kan härledas tillbaks till forniranskans "hamaestar" och nypersiskans "hamestar" vars betydelse är ungefär motståndare, vedersakare.
De här djuren kan i vilt tilstånd till sina lagerhålor stjäla och samla från sädesfält och liknande upp till 65 kg föda! Detta beteende, denna enorma drift hos djuren att samla, och lagra gjorde givetvis att människorna såg dem som sin fiende, motståndare - sin "hamaestar".
Så visst är det beteendet som givit djuret dess namn, precis som skett med så många andra djurarter...
Men det är också helt riktigt att ordet hamstra i betydelsen samla, lagra kommer från ordet hamster som ursprungligen kom till p g a en liten sorkliknande gnagares stora lust att samla och lagra...Bild: Hans Norling
Gyllene gnagare. Vanlig guldhamster med inslag av vitt i pälsen. Vanligen är dock den här arten helt gyllengul. Men numera finns alltså en mängd olika färger, teckningar och hårlag. Men innanför pälsen är den en guldhamster med alla de ursprungliga beteenden den har.


Bild: Hans Norling
Mindre art. Den ryska dvärghamstern är en släkting till den vanliga guldhamstern. Som man kan se av bilden ser den lite annorlunda ut vad gäller färg och teckning. Och som namnet mycket riktigt antyder är den också mindre än sin syriska, gyllengula släkting.


Bild: Hans Norling
Rysk dvärghamster.

Användarnamn

Lösenord


 
 

Sök på Zoonen

 
 
Medlemmar    Artiklar

 
 

Inloggade just nu

 
 
 


0 medlemmar som kanske skrivit några av dagens 0 nya inlägg i forumet.

 


© 2017 Zoonen, Om Cookies