Zoonen.com

Djuren /

Klicka för att tipsa någon om denna sida. Klicka för att skriva ut denna sida.

 HUNDAR:  Hem | Forum | Artiklar | Bilder | Filmer | Annonser | Bloggar | Länkar


Blandrashundar | Hundraser | Hundsport | Uppfödning


Hundarna blev en väg tillbaka till livet

Birgitta är astmatiker som driver storpudelkennel

Hundar, Berättelser,
Av: Hasse, fre mar 31, 2006, 09:45
Visad: 6702 ggr, Länkar: 1 st, Röster: 1, Betyg:

Att djur är betydelsefullt för människors hälsa är ett faktum. För Birgitta Broström blev hundarna en väg tillbaka till livet. För 20 år sedan blev hon utslagen från arbetsmarknaden på grund av allergi och svår astma.
– Det kändes som om allt var slut då, berättar hon.

En god vän till Birgitta förslog att hon skulle skaffa sig en hund, för att få en kompis och för att ha något meninsfullt att göra. Men Birgitta tvekade, hon var ju allergiker och astmatiker och då är en hund, eller för delen andra pälsdjur, inget man bör fundera över.
Men hennes vän hade hört att pudlar skulle fungera även för astmatiker.

Skeptisk

– Jag var väldigt skeptisk, inte bara på grund av min sjukdom, berättar Birgitta. Jag hade ju för mig att pudlar var små och bjäbbiga varelser. Men när jag fick kännedom om storpudeln, så provade jag. Och det fungerade!
Sedan dess har det alltid funnits storpudel i det Broströmska hemmet. Och sedan tio år tillbaks inrymmer också hemmet en storpudelkennel, Dancing Boot's Kennel. Och Birgitta fungerar alldeles utmärkt, sin allergi och astma till trots!
Hundarna blev en väg tillbaka till livet!

Populär

Numera är det hundar för hela slanten. Inte nog med att Birgitta och livskamraten Kenneth har kennel. De är båda aktiva i Oskarströms Brukshundklubb.
– Det är väldigt roligt att kunna konstatera att storpudeln undan för undan blivit alltmer populär, säger Birgitta.
– Särskilt roligt är det för mig, som är instruktör inom SBK, att hitta lovande storpudelekipage både här i Oskarström och i Halmstads Bruskhundklubb. Det visar att den här rasen inte bara är en uställningsras, utan i hög grad också en arbetande hund.

Hundintresse

För Dancing Boot's Kennel har det under de tio åren hittills blivit upp emot 60 valpar. Den senaste kullen innehåller fyra valpar, tre hannar och en tik. Det är snart treåriga ”Sol” som är mamma till den nästan fem veckor gamla kullen.
– Kennelverksamhet sysslar man med för att få utlopp för ett stort hundintresse, säger Birgitta. Det går inte att bedriva det för att tjäna pengar, inte i den omfattning vi har i alla fall. Men det är oerhört roligt! Och det är oftast betalning nog.

Frankrike

I rasstandarden för denna vackra ras står bland annat följande att läsa om dess historia: ”Pudelns bakgrund är omtvistad. Det är emellertid klarlagt att rastypen funnits i Syd- och Mellaneuropa sedan början av 1500-talet, men många länder anser sig vara rasens ursprungsland. Bland dem finns Frankrike, Tyskland och Ryssland. Pudeln härstammar emellertid från braque-raserna, som med tiden kom att uppdelas i våra dagars stövare och fågelhundar. Faktum är således att pudeln inte har något bestämt ursprungsland, men det är numera accepterat att Frankrike annekterat rasen och anser den vara en fransk ras. Pudeln är från början en jakthund och dess ullhårspäls gjorde den särskilt lämpad att arbeta i vatten och under svåra förhållanden. Jägarna började klippa hundarna för att göra dem mera rörliga, men sparade päls på känsliga ställen, som t ex kring leder, på bröstkorgen etc. Pomponen på svansen liksom tofsen på huvudet fick sitta kvar för att göra hunden bättre synlig under vattenarbetet. Pudeln är en av de raser, som har utvecklats och förändrats snabbast, från att ha varit en ganska grov och robust jakthund till dagens eleganta sällskaps- och utställningshund. Dess dresserbarhet och livliga uppträdande gjorde den tidigt till en uppskattad cirkushund. Pudeln är i dag en av världens mest uppskattade sällskaps- och utställningsraser och är därtill ofta mycket framgångsrik i lydnadsprov.” Klicka på länken nedan och läs hela rasstandarden!

Inget löfte

Enligt samma standard ska en storpudel ska vara över 45 cm till och med 60 cm. Den finns i ett flertal färger och pälsen kan klippas på olika, vedertagna sätt.
Till sist ska följande understrykas: det fungerade för Birgitta att skaffa hund. Men människor med allergi och astma bör inte ta det som ett ”löfte” och rusa åstad och skaffa en pudel, eller någon annan hund. Försök i stället att få träffa en och kontrollera om det fungerar. Rådgör också med läkare!
Se länkar i botten på sidan!Bild: Hans Norling
Astmatiker. För Birgitta Broström i Oskarström, som är allergiker och astmatiker, fungerar det alldeles utmärkt att ha storpudel. Faktiskt så bra att hon föder upp rasen.


Läcker frissa. Många har den uppfattningen att pudlar bara duger för utställningsändamål. Det är fel. Som de flesta andra hundraser gillar också den här att jobba. Inte minst när det gäller lydnad är den förträfflig!


Van att posera. Detta säger rasstandarden vad gälle helhetsintrycker av rasen: ”Pudeln skall vara harmoniskt och proportionerligt byggd, med karakteristisk, lockig päls och förekommer som ullpudel eller snörpudel.”


Riktig sötnos. Är det måhända en blivande utställningschampion vi ser här? En vacker liten parvel är det i alla fall!


Liten apportör. Det ska börjas i tid om det ska bli riktigt bra! Den här valpen visar oanade talanger för momentet apportering. Skämt åsido. Birgitta har ett par apportbockar, av miniformat, liggande hos valparna. En metallapport och en av trä. Detta för att avdramatisera redskapen för framtida övningar. Och det verkar ju fungera utmärkt!


Duktigt! Eller hur?


Hopp-i-hopp!


Valpfajt!


En storpudel, som tillfälligtvis är väldigt, väldigt liten...


Sitter fint! Inga problem för en blivande lydnadsstjärna.


Storpudelporträtt.


Två varianter av storpudel.

Användarnamn

Lösenord


 
 

Sök på Zoonen

 
 
Medlemmar    Artiklar

 
 

Inloggade just nu

 
 
 


0 perzooner som borde skriva något i diskussionsforumet.

 


© 2017 Zoonen, Om Cookies