Zoonen.com

Djuren /

Klicka för att tipsa någon om denna sida. Klicka för att skriva ut denna sida.

 AKVARISTIK:  Hem | Forum | Artiklar | Bilder | Filmer | Annonser | Bloggar | Länkar


Akvarieteknik | Fiskar & Vattendjur


Första akvariet

Att skaffa sitt allra första akvarium är spännande och innebär oftast att ge sig in på okänd mark. Det svåraste är ofta att välja – vilka fiskar vill jag ha? Skall jag ha växter? Vilken utrustning behövs? Alla säger olika - vem skall jag tro på?

Akvaristik, Skötselråd,
Av: Matsvin, ons maj 3, 2006, 02:25
Visad: 115167 ggr, Länkar: 14 st, Röster: 97, Betyg:Akvariet

Det allra första akvariet bör vara på ca 100 L. Ett mindre akvarium är svårare att sköta och rymmer inte lika många fiskar, erfarenhetsmässigt vet man att de flesta nybörjare brukar vilja ha många olika fiskar. Ett större akvarium är svårare att nå ned i, så för en yngre person är mer 100 L inte lämpligt som första akvarium.

Man använder frigolit (eller liggunderlag) till att ha under akvarier som inte står på en metallram, för att glaset inte skall ligga direkt på en eventuellt ojämn yta och spricka...

Äldre akvarier är kittade i en metallram/ställning som omsluter hela akvariet, då ligger bottenglaset en bit upp och vidrör inte bordet/bänken som akvariet står på, och då behövs ej frigolit under.

Nyare akvarier är limmade helt i glas, ibland målas eller limmas en "ram" på, men akvariet står direkt på sitt bottenglas och skall alltid stå på en flat frigolitskiva, eller ett liggunderlag.

Vilken sorts grus eller sand
Man har grus eller sand på bottnen av akvariet av flera olika anledningar. Dels tycker de flesta fiskar inte om att se bottenrutan, fiskbajs och annat smuts samlas på eller i gruset, om man vill ha akvarieväxter så vill de ha något att växa i. Man kan även använda gruset som en del av ett stort filter, ett bottenfilter. Dessa är dock svårskötta och inget jag kan rekommendera till en nybörjare.

Sand är finkornigt grus. Själv vet jag inte exakt vart skillnaden i kornstorlek mellan sand och grus går men gissar på nånstans i närheten av eller under 1 mm. Sand gör så att fiskbajs och annat smuts inte kommer ner mellan kornen, så det blir liggande ovanpå. Grovt grus (3-5 mm och uppåt) släpper ner fiskmat och annat mellan kornen. Därför är det lättare att göra rent om man har sand. Vill man ha akvarieväxter som trivs så är 2-3 mm bästa grovleken. Grus finns att köpa i vanliga djuraffärer, men är dyrare än man förväntat sig.

Färgen på gruset? Numera finns färgat grus i olika färger, helt vitt grus, helt svart osv. Såg blått grus i djuraffärn häromdagen. Växterna gillar ljust grus för det reflekterar upp ljuset så växterna får mer ljus, vilket de gärna vill ha. Fiskarna får vackrare färger om gruset är mörkt. De kan se helt bleka ut på vitt grus. Fiskarna tappar färgen, precis som de gör när de blir skrämda, för att likna gruset i färg, antar jag.

Vattnet i det nya akvariet
När man köper sitt första akvarium vill man ofta ha bråttom, man vill ha allt klart redan första dagen. Tyvärr gillar inte fiskarna helt nyupptappat kranvatten, så det är inte en helt bra idé. Akvariet bör få stå med vatten i minst ett dygn innan man släpper i några fiskar (gärna en vecka). För att istället motverka skador på fiskarna pga för nytt vatten kan man köpa och använda något som kallas vattenberedningmedel, detta kan användas både vid uppstart av akvariet och vid vattenbyte. Om man låter vattnet stå upptappat i ett dygn så behöver man inte lägga ut pengar på detta. Dock kan det vara lämpligt att ha sådant hemma, för säkerhets skull. Ett vanligt märke heter Aquasafe.

När man startar ett akvarium så brukar man ta lite bottengrums från ett gammalt akvarium som fiskarna trivs i. I detta bottengrums finns det nyttobakterier som är livsnödvändiga för fiskarna. I vissa typer av akvarier lever dessa nyttobakterier främst i filtermassan i filtret istället. Om man startar sitt allra första akvarium och inte har någon kompis som kan dela med sig av detta smutsvatten så köper man det koncentrerat på flaska. Jag köpte en sort som heter Nitrivec, det finns säkert flera olika märken.

Detta medel används bara vid uppsart av akvariet, en del köper det och tillsätter det regelbundet, men det är bara att kasta pengarna i sjön.

En mängd olika måsten
Du måste ha det och det, säger kompisen, detta måste du bara ha säger expediten i affären, något helt annat står det att du måste ha i akvarieboken, och på Internet står det kanske att du inte alls måste… Vilket är rätt?

Äkta måsten: du behöver ett akvarium, en behållare som håller inne vattnet. Någon form av belysning behövs om att du skall kunna se dina fiskar. Fiskarna måste ha mat, annars svälter de och dör.

Några måsten som gäller beroende på vad du vill ha i ditt akvarium: Vill du ha ciklider som smutsar ner mycket eller ett akvarium med få eller inga växter så krävs någon form av vattenrening, oftast använder man en pump som pumpar vatten igenom ett filter av något slag. Det finns mängder av olika modeller, och de kostar en del men brukar vara värda sina pengar. Vill du bara ha små sällskapsfiskar och mycket växter måste du inte ha ett filter om du snabbt lär dig att sköta om systemet, eftersom många välmående och snabbväxande akvarieväxter renar vattnet lika bra som ett filter. Ett alternativ är ett billigt luftdrivet filter i början för säkerhets skull.

Vill du ha fiskar som älskar varmt vatten och luften utanför akvariet är flera grader lägre än vad fiskarna mår bra av måste du värma upp akvarievattnet, annars trivs inte fiskarna. En termostatvärmare är säkrast och enklast att handha. Har du redan 22 – 23 grader eller mer inomhus kan du hålla många olika fiskar utan uppvärmning, belysningen på akvariet höjer temperaturen i akvariet något under dagen och sedan blir det något kallare på natten, vilket inte stör fiskarna alls. Det finns många arter som kan hållas och fås att trivas i temperaturer ner till ca 20 grader inomhus, bäst är dock att läsa på ordentligt. Det finns få arter av fiskar som trivs med temperaturer under 20 grader.

Min personliga åsikt är att du måste ha minst en termometer, gärna två, så att du alltid snabbt kan kontrollera hur varmt eller kallt det är i akvariet. En straxt under vattenytan och en nere vid bottnen, eftersom temperaturen ofta skiljer sig mellan dessa två ställen.

Börja med att välja fiskar!
Ett tips är att välja lättskötta fiskar till det allra första akvariet – dvs sådana som inte är speciellt dyra eller ovanliga – om du tröttnar på dem kan du byta ut dem mot några mer spännande. Om du inte vet exakt vilka fiskar du vill ha redan från början, så välj några som passar ihop för att lära dig sköta om din lilla vattenvärld. Det finns mycket att välja på men många akvarieböcker rekommenderar att man köper ett par vanliga levandefödare, ett litet stim små tetror eller barber, ett par exemplar av någon bottenlevande art exempelvis någon Corydoras, samt ett par små guramis och/eller ett par snälla små ciklider som passar i ett sällskapsakvarium. Dessa fiskar brukar fungera tillsammans i ett nybörjarakvarium på minst 100 L. Köp helst många billiga växter i början!

Inred akvariet
Om du redan innan vet vilka fiskar du vill ha – exempelvis malawiciklider, kampfiskar, eller killies är några lite mer speciella fiskar som är populära - så bör du läsa på hur man bäst sköter just dessa och inreda akvariet för dem.

Annars, om du tar lite blandade fiskar och växter, så kom ihåg att köpa billiga växter, läs på hur stora de blir och planera en liten undervattensträdgård. Du kanske vill ha en terrass eller snygg trädrot som fångar intresset. Titta på bilder av olika akvarier, det finns mycket på Internet, och på biblioteket bör det finnas bra akvarieböcker. När du har en idé om hur det skall se ut så inreder du ditt akvarium efter detta. Vitsen med att tänka efter före är att växterna hatar att planteras om !!

Akvariesand köper man vanligen i djuraffären, den finns i olika färger och grovlekar. Tänk på att de allra flesta fiskar föredrar en mörkare färg på bottenlagret, så exempelvis vit sand är ett dåligt val för fiskarnas skull, se avsnittet om olika sorters sand och grus ovan.

Tvätta sanden noga. Jag brukar hälla i 4 – 5 dl sand i en tioliters hink, hälla i ljummet vatten, röra om och skölja ur, om igen tills vattnet är helt klart. Det går att leda ned en slang vatten i hinken, med risk för översvämning, men det krävs mindre arbete för att få sanden ren på det sättet. Det behövs rätt mycket sand. Växterna skall ha plats att breda ut sina rötter. Vanligen lägger man sanden så att den är djupare längst bak. Där bör den vara 7–10 cm djup. Längst fram bör den vara ca 5 cm djup för växternas skull. Har du mindre sand än detta så förvänta dig inte att växterna skall trivas. Vill du inte ha växter så räcker det med betydligt mindre sand, kanske en cm, eller 2-3 cm. Det finns många olika grovlekar på akvariesand, vilken grovlek man köper brukar bero på vilka fiskar man vill ha. Växter brukar uppskatta att sanden består av 2 – 3 mm stora korn. Det finns både finare och grövre sand, men växterna gillar ej dessa. För att okomplicera det hela så finns det faktiskt fiskar som vill ha väldigt fin sand i akvariet. (Fin = finkornig.)

Tvätta allt som skall ned i akvariet noga, fyll på vatten, och sedan kan du plantera växterna. Det går lättare om du inte fyller på ända upp. Se till att ställa in doppvärmaren ordentligt på den temperatur som verkar bäst för dina fiskar, oftast någonstans runt 25 grader. Kontrollera under flera timmar framöver med termometer att temperaturen verkar bra, och helst nästa dag med.

Nu inreder du akvariet och planterar växterna som du hade planerat. Större växter passar generellt bäst längre bak och på kortsidorna i akvariet, så att du lätt ser in i din vattenvärld. Vad som är viktigt i detta skede är växtnäring! Växtnäring som placeras i bottenlagret skall ned i akvariet redan nu. Vissa växter växer inte alls bra utan bottennäring. Näring som man skall hälla ner i vattnet bör man vara försiktig med i början, så att man inte får alger. Jag vet bara ett enkelt och bra sätt att säkert slippa alger – flytväxter!

Har du valt ett par grottlekande ciklider så behöver de ett par små grottor eller liknande gömställen, vilka bör ordnas innan planteringen av växterna. Det skadar inte om det är lätt att titta in lite i grottorna så man kan ha uppsikt även över dessa fiskar.

När kan man släppa i fiskarna?
Det finns en massa olika idéer om hur länge man skall vänta tills man släpper i de första fiskarna, men vattnet bör ha stått i ett par dagar, minst. Det fungerar lite så att innan det bott fiskar i akvariet så kan vattnet lätt bli giftigt för fiskarna... Vilket beror på att ett akvarium som det bott fiskar i ett par år innehåller en mängd olika bakterier som gör vattnet bra för fiskarna, och i ett nystartat akvarium finns ej dessa bakterier. Dessa bakterier bryter ner gifter bla.

Ofta släpper man i några få tåliga fiskar i ett nystartat akvarium som får dra igång bakterierna (bakterierna lever av fiskens avföring mm). Förr använde man guppy, men de är inte så tåliga längre, idag använder man ofta molly eller platy. Jag har använt kopparbarber och kilfläcksrasboror till att starta upp akvarier. vanliga akvariesniglar funkar med, om de är tillräckligt många.

Det vanliga är att man väntar en till två veckor efter att man hällt i allt vattnet innan man stoppar i de första fiskarna.

Köpa hem fiskarna
Tänk på att köpa dina fiskar i en affär där det inte ligger döda fiskar i akvarierna. Alla fiskar i affären bör se fräscha och fina ut. Köp inte alla fiskar på en gång om du inte samtidigt köper gott om nitrifikationsbakterier, exempelvis Nitrivec. En viktig sak att tänka på när du skall släppa ned dina nya fiskar i akvariet är att fiskarna inte tål plötsliga temperaturförändringar. Dvs om vattnet i påsen där fiskarna befinner sig är kallare eller varmare än vattnet i akvariet, då är det en dålig idé att helt enkelt hälla i fiskarna. Dessutom kan ett snabbt byte av vatten skada fiskarna. Vad man gör istället är att koppa i fiskarna, detta tillgår så att man lägger påsen med fiskarna i vattenytan i akvariet och låter den ligga där en stund. Sedan tar man en liten kopp med vatten ur akvariet och häller ner i påsen. Efter en liten stund häller man i ännu en kopp vatten ur akvariet och ner i påsen. När påsen börjar bli halvfull med vatten lutar man på påsen och låter fiskarna själva simma ner i akvariet.

Fiskmatning
Akvariet är ju till för att fiskarna verkligen skall kunna leva och må bra i det, och många fiskar kan med rätt omvårdnad bli flera år gamla. För att det skall fungera, och fiskarna skall kunna leva så länge som de kan, behöver de bra mat. Och dessutom behöver du lära dig att mata fiskarna, inte akvariet. Många nybörjare matar alldeles för mycket. Andra har hört tillräckligt många gånger att detta är vanligt och matar därför istället för lite. Det finns en lösning på detta, och det är att lära sig hur man matar fiskarna. Dels behöver man lära sig hur man matar fiskarna och dels hur man ser att fiskarna är mätta. Därutöver behöver man lära sig att ta tillvara och utnyttja all denna härliga fiskmat som finns att tillgå, ofta för en billig penning, i många djuraffärer.

Hur man matar: man ger endast så lite att man ser att fiskarna hinner äta upp allt på mindre än en minut. Har man få och små fiskar i akvariet kan detta betyda att man tar en enda torrfoderflinga och delar den i ett par mindre delar och ger detta till fiskarna. Sedan väntar man en liten stund så att fiskarna hinner svälja ned maten, och ger lika lite till. Ingenting bör få hamna på bottnen. Har man stora eller många fiskar i sitt akvarium tänker man på samma sätt, man ger endast lite foder som fiskarna snabbt äter upp, fast då ger man lite mer mat förstås. Och ger lite till och väntar en stund. Osv. Endast om man ger levande foder som kan överleva ett tag i akvariet bör man frångå denna regel, då kan man faktiskt ge så mycket på en gång att det finns mat kvar nästa dag.

Vad man matar: flingfoder är det som de flesta känner till, men det är egentligen inte ett bra basfoder. Visst bör man ha lite flingfoder hemma, men det finns så mycket annat som fiskarna mår bättre av att äta dagligen. Det finns många olika sorter och storlekar på fryst foder, ofta av hög kvalitet. Frystorkat foder finns det med, av olika slag. Vissa tider på året finns vildfångat levande foder, ofta vita mygglarver. Det otroligt hur små fiskar det finns som älskar vita mygglarver! En 3 cm lång fisk kanske blir proppmätt av endast en vit mygglarv, men det är det värt för att ge den fisken lite lycka. Dessutom finns det levande foder som man kan odla själv, det finns olika sorter i olika storlekar, och detta är mycket nyttigt för fiskarna. Slutligen finns det foder som man enkelt kan kläcka själv, Artemia. Detta foder är mycket litet och främst avsett för yngel, men alla fiskar upp till 6 - 7 cm långa brukar ha fest om de får lite nykläckt Artemia. Har du stora fiskar kanske du tycker det blir dyrt att handla maten i djuraffären, köp då räkor och gröna ärtor och blanda till ditt egna foder av dessa ingredienser. (Recept på foder finns på Internet, sök på ordet räkmix.)

Ledtråden är dock variation! Att bara äta en sorts foder hela tiden är inte bra för någon. Tyngdpunkten kan ligga på fryst och levande foder av olika slag, och ge gärna dessutom lite flingfoder eller frystorkat ibland, ju mer olika sorters mat fiskarna får desto större är chansen att de får allt de vill ha.

Har man bottenlevande fiskar, exempelvis Corydorasmalar, behöver dessa få sin mat på bottnen. Det är bra om man ser till att även de äter sig mätta, även om de inte behöver äta samtidigt som de andra fiskarna.

Har man fiskar som gillar alger, det finns både speciella algätare och vanliga fiskar (exempelvis black molly) som gillar alger, så behöver de extra med grönt i maten. Man kan köpa ett vegetabiliskt flingfoder till dem och ta reda på hur man kan fixa till hemlagad mat av någon sorts grönsaker till dem.

Fiskarna kan inte äta för mycket. Gillar de maten de får brukar de kunna äta tills de ser ut som simmande tunnor, och det är helt normalt. Många fiskar kan och vill äta flera gånger om dagen och de bör de få, så länge man är noga med att mata fiskarna och inte resten av akvariet, dvs det skall inte hamna någon mat på bottnen av akvariet som kan ligga och ruttna.

Har man sniglar i akvariet kan de behöva lite extra mat, men bara lite, som inte får ligga och ruttna. Jag brukade ge ett par flingor dagligen till sniglarna i de flesta av mina akvarier, men har nu övergått till att ge dem en liten morotsslant istället, eller en halv skalad vanlig grön ärta som jag tinat. Om sniglarna äter på växterna behöver de mer mat!

Akvarieskötsel
Dagligen: kolla att alla fiskar mår bra, mata. Det är lättast att se om de mår bra just när man matar!

Varje vecka: vattenbyte, 20 - 25 %, inte mer. Många går till överdrift med vattenbytena, vilket också kan ta död på fiskarna. Det vilktiga är att man sköter akvariet likadant varje vecka!! Dvs att man byter lika mycket vatten varje vecka... Om du vill ha växter i akvariet så ger du näring i samband med vattenbytet, varje vecka. Växterna är ännu känsligare för oregelbunden skötsel än fiskarna!

Jag brukar bära hinkar, men många använder slang för att tömma och fylla akvariet. Till ett nyuppsatt akvarium behövs vattenberedningsmedel vid varje vattenbyte.

Många mäter vattenvärden varje vecka, det behöver du inte om du gör på det gamla sättet, dvs mata bara så mycket som fiskarna äter upp och kolla att alla fiskar mår bra varje dag. Slarvar du med detta bör du mäta nitrit. Går nitriten upp, så har du troligen matat för mycket, massor med fiskar dör av för mycket mat. Dra ner på matningen och byt 10 % vatten varje dag tills nitriten är nere och alla fiskar mår bra.

Hälsorisker
Stoppa inte ner en hand i akvarievattnet om du har sår på handen. Vänta tills såret har läkt eller använd andra handen. Du vill inte ha akvarievatten, som fiskarna kissat o bajsat i, in i ett sår!

Användarnamn

Lösenord


 
 

Sök på Zoonen

 
 
Medlemmar    Artiklar

 
 

Inloggade just nu

 
 
 


-1 medlemmar som väntar på att nya Zoonen skall släppas.

 


© 2017 Zoonen, Om Cookies