Zoonen.com

Djuren / Smådjur /

Klicka för att tipsa någon om denna sida.Klicka för att skriva ut denna sida.

 KANINER:  Hem | Forum | Artiklar | Bilder | Filmer | Annonser | Bloggar | Länkar


Blandraser | Kaninburar, Hagar | Dvärgraser | Jätteraser | Kaninsport | Medelstora raser | Små raser | Stora raser | Kaninuppfödning, avel, parning, dräktighet | Raser med avvikande hårstruktur


Smådjur / Kaniner /
Belgisk Jätte

Sök i
efter
   Logga in för att skriva ett inlägg

 

  INLÄGG


MichaelaW


Trådar: 1
Inlägg: 0

2009-10-01 kl 20:43

Belgisk Jätte

Uppkomst och färgteckningarBelgiska Jättekaniner framavlades i Belgien på 1800-talet och är en av de äldsta kaninraserna. Den vita rasen framavlades senare, på 1900-talet i Tyskland då intresset för rasen ökade.

Den kallas på engelska för Flemish Giant och är idag den största kaninrasen i världen. Den Belgiska Jätten härstammar från angevinkaninen som var större men som idag är helt utdöd. En vuxen jätte ska väga minst 7.1kg för att bli godkänd på utställningar. Många väger däremot mindre. Den största dokumenterade jätten vägde hela 16kg! Så storleken kan variera mycket från individ till individ.

De fösta jättarna som föddes upp i Belgien var sandfärgade och stålgråa. Idag finns det fler färgteckningar och de färgerna som är godkända på internationella utställningar är viltgrå, viltsvart, viltgul, viltblå, järngrå, chinchilla, viltröd, svart, blå, vit rödögd och vit blåögd. Den vita sorten är ofta lite mindre än de övriga jättarna. Rasen kallas i sitt hemland för Vlaamse Reus vilket är flamländska och utvecklades kring staden Gent. Där pratar de flesta invånarna just det språket. Men, det var inte fören i början på 1900-talet i USA som de belgiska jättarna började bli populära på riktigt. På den tiden användes de ofta i cirkussammanhang och för köttets skull.Personlighet och utseendeRasen brukar oftast beskrivas som trivsam och lugn. Pga. deras storlek är det däremot viktigt att man vänjer dem vid att bli hanterade och att man bär upp dem oftare i början än en normalstor kanin eftersom att dem kommer att bli sprattliga och svåra att sköta om annars. Även om man kan klappa och bära sin jätte ganska mycket så är det inte en rekommenderad ras att ha om man bara vill ha en kanin att bära runt på och gosa med i timtal av flera anledningar. Det krävs större ansträngningar vid kloklippning, tandkontroller och medicineringar. Därför är en Belgisk Jätte inte en rekommenderad ras för mindre barn eller som första kanin. Jätten ska ha ett stort huvud med stora, pigga ögon. Öronen ska vara minst 16cm långa och rättuppstående. Den ska ha hull och muskler, den får inte se undernärd ut och inte heller ha överflödigt skin. Kroppen ska vara lång och kraftfull och kompakt, pälsen glansig och tät. Ett vanligt fel brukar vara att jätten är överviktig och har överflödigt fett under huvudet. Ett annat skönhetsfel brukar vara att öronen inte kan stå riktigt upprätt.En jätte lever oftast 5 – 6 år, vilket är också är vanligt hos dem flesta andra raserna. Dem kan dock leva upp till 11år men det är mindre vanligt. Under morgonen och natten är dem flesta kaninerna som mest aktiva. Många sover/vilar under dagen.Burar och måttStörre raser kräver såklart mer plats och utrymme än de mindre. Det gör det svårt att ha dem i lägenheter och mindre fastigheter. De flesta burarna som man hittar i djuraffärer och zoobutiker är nästan alltid för små. Vill man ha sin jätte inomhus finns det dock lösningar man kan ta till för att kaninen ska få det så bra som möjligt.

Ett alternativ är att köpa kompostgaller som man ställer upp och sätter ihop. Som underlag kan man då ha en filt eller annat passande underlag för inomhusbruk. Detta kräver däremot att kaninen är rumsren. Då kan man ha en kattlåda där kaninen gör sina behov.

Ett annat alternativ är att bygga en egen inomhus eller utomhusbur med större mått. Buren ska minst vara 130cm lång, 70cm bred och 70cm djup.I buren ska det finnas en bolåda och buren ska helst ha tre väggar och en sida med nät. Har man utebur ska man använda minknät som är underhållsfritt och stabilare än ett vanligt nät. Andra nät så som hönsnät är inte självuppstående och rovdjur tar sig lätt igenom det.

Alla kaninburar ska ha ett bra underlag med stor uppsugningsförmåga. Kutterspån är bra till de flesta kaninraser och då även till jätten. Man kan också använda papperspellets eller träpellets vilket inte skräpar ned lika mycket som spån. Tidningspapper är ytterst olämpligt att ha i buren. Även då det inte längre finns giftig trycksvärta i tidningen så har den en väldigt dålig uppsugningsförmåga och det resulterar ofta i att kaninen kommer att få gå runt i kisspölar. Det kan orsaka skador och sjukdomar på kaninens tassar.

Har man kaninen i utebur behövs ingen isolering eftersom kaninen inte värmer upp omgivningen med sin kroppsvärme. Belgiska jättar tål dessutom kyla mycket bra så länge den får tillräcklig mat.

Halm kan man använda under vinterhalvåret. Det är värmande och ger kaninen sysselsättning.

På sommaren är det viktigt att tänka på att inte ha kaninen i direkt solsken om det är varmt ute. De ska alltid finnas skugga under de varmaste perioderna annars får kaninen lätt värmeslag.

En vattenflaska är bättre att använda än en skål då vattnet inte kan vältas ut eller smutsas ned. Jätten behöver en extra stor modell eftersom de dricker minst dubbelt så mycket som de små raserna.Viktigt att tänka på är att en dräktig eller digivande hona kan dricka dubbelt så mycket från vad som är normalt. Då krävs det oftast att man har två stora droppflaskor för att vattnet ska räcka i 1 – 2 dygn.

Vattnet i droppflaskor ska helst bytas ut varje dag och flaskan behöver diskas ungefär varannan dag.På vintern är skålar med ljummet till kallt vatten att föredra då droppflaskan inte fungerar i minusgrader. Man får då ge en skål med friskt vatten minst två gånger under dagen. Kallt vatten innehåller mindre syre än när det är varm varmt och det tar därför längre tid för vattnet att frysa.Matskålar finns att köpa i alla zoobutiker och djuraffärer. Skålen ska vara tung och svår för kaninen att välta. Därför är det bra att köpa en djup keramikskål. Den måste vara dubbelt så stor som den dagliga foderresoneringen, annars krafsar kaninen ut innehållet.

Hökorg håller höet rent och hindrar kaninen från att trampa på det. Det är däremot inte nödvändigt att ha det. Saltsten ska helst också finnas i buren fastsatt i gallret.FoderGrundfodret och den viktigaste byggstenen för kaniner är hö och det ska finnas en obegränsad mängd av hö under dygnet.

Foderblandningar och pellets ges i uppvägda portioner och i begränsad mängd under dagen. Undantag för dräktiga och digivande honor samt växande ungar. Under vintern ska utekaninen få större portioner än vanligt. En jätte behöver cirka 3 – 5dl foder per dag beroende på storlek. Man märker ofta efter ett tag hur mycket kaninen äter. Blir den för tjock minskar man på fodermängden och smalnar den av ökar man fodermängden. Det viktiga är att den alltid har tillgång till hö. Man ska tänka på att en jätte äter ca fyra till fem gånger så mycket som en vanlig ras. Det är viktigt att kaninen får grönfoder minst en gång om dagen men då helst en sort i taget. Utöver grundfodret kan man ge den pasta, ris, kokt potatis (aldrig rå), knäckebröd och frukt. De mest uppskattade frukterna brukar vara äpple och banan. Knäckebröd ska man ge med försiktighet då det inkräktar på kraftfodret vilket är nyttigare och viktigare att kaninen får i sig. Sallad och gurka brukar vara populär mat men är näringsfattigt. Grenar ges med stor fördel åt kaninen. Det konkurrerar inte på den vanliga foderstaten och hjälper till att slita på kaninens tänder. Grenar från fruktträd brukar vara populärast.

Vanliga utfodringsfel kan vara att man ger kaninen för lite hö och grönfoder och för mycket blandfoder. Kaninen behöver främst bara havre och pellets och annat godis kan göra kaninen överviktig. Äter kaninen aldrig något annat än blandfoder slits tänderna aldrig ned och den kommer tillslut att få bettfel.

Byter man foderstat så ska det göras gradvis så att kaninen får en chans att vänja sig.

Motion och utevistelseEn kanin bör få komma ut och röra på sig regelbundet för att den ska må bra.

Det ger också kaninen en möjlighet att gräva och gnaga som är viktigt för att de ska må bra. Det enklaste alternativet är att sätta upp en rasthage åt den där den kan hoppa runt fritt under uppsikt. En kanin som går i en hage utan underlag eller tak får aldrig lämnas ensam då den lätt gräver sig ut. Belgiska jättar blir däremot sällan tagna av rovdjur och pga. dess storlek så kan de inte ofta hoppa över staket och stängsel om det är över en meter.

Man kan också gå ut med jätten i sele och koppel. Att gå ut med en kanin är inte desamma som att gå ut med en hund. Det ska vara kaninen som leder och den följer sällan efter sin ägare frivilligt. Man kan börja med att låta kaninen hoppa runt med en sele och efter ett tag sätta fast kopplet. De flesta kaniner vänjer sig med att gå ut i sele ganska fort. Tänk på att man aldrig får slita eller dra i kopplet! Skuttar kaninen åt fel håll står man kvar lugnt. Det går bra att bestämt säga nej om den går fel men skrik aldrig på den. Det är bra om du sedan tidigare har lärt kaninen att komma på kommando.

Selar finns i alla möjliga färger och storlekar. Den enklaste varianten är H-selen men det finns även bogselar och bröstselar som lättar trycket på kaninens hals. Det viktigaste är att själva öglan som kopplet sitter fast i sitter i slutet på selen och inte i mitten.

Ha alltid uppsikt för eventuella faror och saker som kan skrämma kaninen. Man ska aldrig lämna en kanin i sele och koppel utan uppsikt. Då kan den trassla in sig eller rymma.Födsel och uppväxtEn hona går dräktig i Ca 32 – 35 dygn. En vecka innan födsel brukar honan börja göra i ordning ett bo med hö och halm. Det är då hög tid att sätta in en bolåda där ungarna ska födas. Ett dygn innan födsel börjar honan att rycka päls från buken att ha till boet.

När ungarna föds är de döva, blinda och nakna. Låt honan och hennes ungar vara ifred under den första veckan, annars blir hon nervös och det händer att mamman då äter upp ungarna.

Jätten kan få mer en 10 ungar i varje kull men det är vanligare med färre.

Det är vanligt att en eller ett par ungar dör under den första veckan.

Se till att mamman har fri tillgång till foder under den period hon diar.

Efter 9 – 14 dagar öppnar kaninungarna ögonen. De börjar också få päls efter ca två veckors tid. Det är också då man kan se dem komma ut ur boet och hoppa omkring och upptäcka omvärlden.

Ska du titta till ungarna så är det bra att gnida in mammans lukt i händerna innan. Ta också ut mamman så att hon inte blir nervös.

Vid ungefär sex veckors tid från att ungarna har fötts är det möjligt att könsbestämma dem. Observera att det kan vara ganska svårt att se skillnaden i början. När ungarna är 8 veckor är de gamla nog att klara sig själva.KällorEgen erfarenhet, Läroboken,http://hubpages.com/ hub/ Bunny-Breed-Guide-Flemish-Giant-Rabbithttp://www.petplanet.co.uk/ petplanet/ breeds/ Rabbit_-_Flemish_Giant.htmhttp://www.zoonen.com/ perzoonen/ galleri.asp?oid=393089&gid=393436http://www.djur.nu/ viewtopic.php?p=2039887
Sus


Trådar: 72
Inlägg: 11394
 

2009-10-01 kl 21:28

En bra sammanställning!
Kul att du hade nytta av mina uppgifter. Tyckte väl att jag kände igen en del ;)

Det enda jag möjligen skulle vilja tillägga är att dom kan lämna mamman vid 8 veckor men gärna ska vara kvar hos henne en vecka till. Därtill bör man inte sälja dom förrän vid tidigast 9-10 veckors ålder (lite beroende på väder och kullstorlek). Dom bör få minst en vecka hos uppfödaren efter att dom har fått lämna mamman. Detta för att man inte ska ta dom direkt från mamman och utsätta dom för en ny bakterieflora i ett nytt hem. För alla kaninungar gäller att dom har en svacka i immunförsvaret precis när dom lämnar mamman. Att då sälja dom direkt kan göra att dom blir sjuka.

Sus


Sus


Trådar: 72
Inlägg: 11394
 

2009-10-01 kl 21:32

Om du frågar Kai så kanske man kan få klistra fast denna tråden högst upp. Det är många som är nyfikna och frågar om Jättar så det hade varit bra att informationen låg lätt åtkomligt.


Hajjen


Trådar: 48
Inlägg: 598
 

2009-10-02 kl 14:21

De börjar också få päls efter ca två veckors tid.

Pälsen börjar dock växa ut redan andra dagen.
   Logga in för att skriva ett inlägg

 

Smådjur / Kaniner /
Belgisk Jätte

Sök i
efter

 

Användarnamn

Lösenord


 
 

Sök på Zoonen

 
 
Medlemmar    Artiklar

 
 

Inloggade just nu

 
 
 


-1 surfare som hittar till www.Zoonen.com.

 
© 2017 Zoonen, Om Cookies