Zoonen.com
 
Klicka för att tipsa någon om denna sida. Klicka för att skriva ut denna sida.
 

Unik födsel av stingrocka

Arten har aldrig tidigare lekt i akvarium i Sverige

Akvaristik, Fakta & Information,
Av: Hasse, mån sep 22, 2003, 12:32
Visad: 24509 ggr, Länkar: 17 st, Röster: 3, Betyg:

Det är ingen vanlig liten plattfisk som simmar i ett av Åleds Akvariums stora utställningskar. Det handlar om en snart en vecka gammal unge efter en stingrocka av arten Potamotrygon leopoldi, från floden Rio Xingu i Brasilien.
– Jag är tämligen övertygad om att det är första gången åtminstone i Sverige som den här arten föder i fångenskap, säger Jan-Åke Johansson på Åleds Akvarium.

Mamma och pappa Stingrocka har importerats direkt från Brasilien till Åled. Det skedde för nio år sedan. Det har tagit lite tid för dem att komma till skott. Men till slut hände det och denna ichtyologiska sensation är ett faktum.
Den lilla telningen är ungefär en decimeter stor, den piskliknande stjärten inräknad. Mamma är väsentligt mycket större, 30–40 cm i diameter. Arten kan bli närmare 60 cm i diameter.

Optimala
”Leopoldin” finns bara i Rio Xingu, trots att floden rinner ut i den stora Amazonfloden. Men sannolikt är det så att just i Rio Xingu finns artens optimala biotop och det troliga är också att andra arter av stingrockor tar vid i Amazonfloden.
Det lär finnas uppemot ett 20-tal arter av sötvattenslevande stingrocka.
Jan-Åke Johansson har sysslat med sådana här fiskar, bland många många andra, i flera år och med tiden har det växt fram ett speciellt förhållande till just stingrockorna.
– Jag tycker att det känns som om de är lite mer än bara fiskar. Utan tvekan är det så att man får en ganska god kontakt med dem och det får man aldrig med andra akvariefiskar, berättar Jan-Åke medan han handmatar den nyblivna mamman.
– Man får akta sig så att inte fingrarna kommer in i rockans mun, för då gör det ganska ont, ler han. Det känns som om man nyper till med en polygrip och att det är så förstår man då stora stingrockor kan prestera upp till 25 kilos tryck mellan tänderna.

Misstag
– Men det är ingalunda så att de här rockorna biter av aggression. Det är mer av misstag då de tuggar i sig maten från min hand.
Dock påpekar Jan-Åke att det faktist är en giftig fisk. Men giftet finns inte i munnen, utan i den tagg som sitter på den långt utdragna stjärten. Det är också det ”vapnet” som givit den här gruppen fiskar sitt namn. Genom att hastigt svänga stjärten som en piska kan den förorsaka ganska rejäla skador på oförsiktiga människor. Och det lär ska vara mycket smärtsamt att bli stungen av en stingrocka.

Kunskap
Att stingrockorna är så speciella som fiskar och det faktum att de är giftiga gör att Jan-Åke är mycket noga med till vilka han säljer rockor.
– Ska man ha rockor krävs mycket kunskap och mycket stora akvarier, säger han och det är det minsta jag förvissar mig om när någon kommer och vill ha en rocka.
Lycksökare bör alltså inte göra sig något besvär.
Trots att de här fiskarna, som likt hajarna är broskfiskar, är utpräglade rovdjur blir de ofta riktigt tama och är nästan alltid sällskapliga. De tycks mycket medvetna om vad som händer utanför akvariet och de brukar gilla att både bli klappade och matade. Detta förutsätter förstås att ägaren dagligen har den typen av kontakt med fiskarna. Att bara göra det då och då för att imponera på kompisarna kan ta en ände med förskräckelse!
Och försiktighet anbefalles förstås alltid när en stingrocka klappas! Se upp för taggen.

Fanatiker
Rockor är minst sagt udda fiskar, också i akvariesammanhang. Men det finns uppenbarligen ändå en marknad för dem.
– Det är ganska hygglig efterfrågan på stingrockor, säger Jan-Åke. Runt om i landet finns ett ganska stort gäng fanatiker som specialiserat sig på de här fiskarna, och det är folk som mestadels kan sina saker och sköter rockorna på ett exemplariskt sätt.
Eftersom det är så ovanligt med födslar av rockor i fångenskap finns egentligen ingen erfarenhet att falla tillbaka på då det gäller att föda upp ungarna.
– Nej, det är riktigt, säger Jan-Åke. Det kan, dessvärre, mycket väl hända att den inte klarar av att leva vidare. Men då får man dra lärdom av det och göra på något annat sätt nästa gång.Bild: Hans Norling
Rockababy. Det mörka partiet i bakgrunden, med den vita fläcken, är faktiskt mamma rocka. Men om hon skyddar sin avkomma ska vi låta vara osagt.


Bild: Hans Norling
Liten rockatös. Så här ser hon ut, för en hona är det, den lilla rockaungen som fötts i Ålers Akvarium och är ungefär en vecka gammal. Såvitt Jan-Åke Johansson på anläggningen vet, är det första gången i åtminstone Sverige som just den här arten av stingrocka ynglar av sig i fångenskap. Mycket lite är känt om leken och ännu mindre om hur ynglen föds upp.


Från Brasilien. Det här är mamman till den unika rockaungen. Arten är Potamotrygon leopoldi, från floden Rio Xingu i Brasilien och tillsammans med hanen importerades hon till Åled för nio år sedan.


Handmatar. Det här är pappa stingrocka som av Jan-Åke Johansson bjuds en näve räkor. Här gäller det att se upp, berättar Jan-Åke, för om rockan av misstag biter i ett finger gör det riktigt ont.Användarnamn

Lösenord


 
 

Länkar

 
   
 

Sök på Zoonen

 
 
Medlemmar    Artiklar

 
 

Inloggade just nu

 
 
 


0 läsare av BackZtage

 


© 2017 Zoonen, Om Cookies