Zoonen.com
 
Klicka för att tipsa någon om denna sida. Klicka för att skriva ut denna sida.
 

När råttan blir gammal

Smådjur, Övrigt,
Av: råttsidan, ons nov 12, 2003, 05:43
Visad: 6077 ggr, Länkar: 10 st, Röster: 2, Betyg:

Våra små vänner lever tragiskt nog inte så länge, och det dröjer inte länge innan de börjar visa tecken på ålderdom. En rad saker händer i råttans kropp när den åldras och om du som ägare känner till dem, kan du underlätta för din vän. Några exakta tidsramar kan jag inte ge, det är så olika från råtta till råtta.Övre medelåldern
Råttan är fortfarande glad och aktiv men den rör sig mindre, sover längre och börjar ofta bli lite klumpig. Råttan tendera att öka i vikt.
När råttan rör sig mindre får tarmkanalerna mindre naturlig stimulans. Det är just klättrandet och springandet som håller igång magen. Råttan blir ofta hård i magen. Katrinplommonpuré hjälper mot akuta besvär, men det bästa är att förebygga. Mjuk cirklande massage av magmusklerna håller tarmarna igång och underlättar matsmältningen. När det gäller katter, hundar och hästar bör du minska proteinet i kosten och öka fibrerna i det här stadiet av åldrandet. En vuxenråttas kost skall bestå av ca 25% protein, men nu bör du sänka till ca 15%. Protein, framförallt animaliskt, är svårsmält, öka istället mängden fibrer och grönsaker så att magen kan jobba normalt.
En effekt av att matsmältningen försämras är att råttan får svårare att tillgodogöra sig vitaminer och spårämnen. Har du inte gjort det förr, är det viktigt att du nu börjar ge råttan vitamin- och mineraltillskott. En mineralgnagsten med alger och mineraler är att rekommendera och vitamindroppar i maten.

En frisk råtta tillverkar själv C-vitamin och det behöver inte tillföras. När råttan åldras, är förkyld eller skadad, är kroppen för upptagen med att handskas med dessa processer för att ”orka med” att skapa C-vitamin. För att minska risken för infektioner bör du ge C-vitaminer, precis som B-vitamin är det en vattenlösligvitamin och kan i princip inte överdoseras (allt för stora mängder under en lång tid kan dock påverka njurarna negativt, men i det här stadiet så hinner du knappast få den effekten). A, D och E är fettlösliga vitaminer och lagras i kroppen och kan lätt överdoseras. MEN det finns syntetiska preparat där dessa vitaminer gjorts vattenlösliga. De kan du lugnt ge din råtta, får den för mycket försvinner det ut med urinen. Observera att vitaminer är vitaminer, du behöver inte alls ge preparat speciellt för råttor eller gnagare. C-vitaminer är C-vitaminer oavsett om du äter dem själv, ger till hästen eller till råttan. Fråga på apoteket efter syntetiska A, D och E-vitaminer.

Ålderdomen
Råttan börjar bli märkbart svag i bakbenen, balansen försämras och du behöver ofta bygga ramper eller dylikt i buren för att råttan skall kunna röra sig obehindrat. Ryggraden blir kraftigt framträdande på grund av att musklerna börjar förtvina. Råttan magrar antingen av eller blir otroligt fet.

Sköldkörteln reglerar mycket i kroppen, bland annat så reglerar den mängden fett som upptas ur fodret. På äldre råttor fungerar ofta det här organet dåligt. Något som stärker sköldkörteln och kan hjälpa råttan att få systemet i balans är organiskt jod. Organiskt jod finns bland annat i havsalger varför en gnagsten med alger är viktig. Tecken på akuta problem med sköldkörteln är vita fläckar/punkter i ögonen. Uppkommer detta så behöver du alltså tillsätta mer organiskt jod, havsalger finns att köpa i de flesta hälsokostaffärer.

Sköldkörteln reglerar även kroppsvärmen. Många gamla råttor får för låg kroppstemperatur och behöver hjälp att hålla värmen. Värmelampor av terrarium-typ finns att köpa på de flesta djuraffärer och hjälper råttan att reglera sin temperatur. Det är dock viktigt att råttan kan välja, värm upp ett hörn av buren och låt resten vara som vanligt, när råttan känner sig stel och frusen kan den sola en stund och sen lägga sig i svalkan när det blir för varmt. Värmelampan sparar värdefull energi åt råttan och den får vara pigg och glad längre. När Buffy började åldras fann jag henne ett två mornar i rad ihopkrupen i ett hörn, hon var alldeles för kall och fruktansvärt stel! Jag fick massera igång henne. En värmelampa löste problemet och efter att den införskaffades rörde hon sig betydligt mer.

Nu har råttan verkligen svårt att tillgodogöra sig maten, den behöver lättsmält och näringsrik föda. På apoteket säljs olika näringsdrycker, de ges till människor som är för friska för att få dropp men för sjuka för att äta vanlig mat. Dryckerna innehåller allt en människa behöver under en dag, de är antingen helt fria från laktos och gluten, eller har en mycket låg halt. Det finns massa olika märken och smaker. Jag har använt mig av Resource, Ensure, Fortimel och Nutridrink. De höll min Buffy i perfekt kondition och hull fram till hennes död, trots att det var det enda hon åt och drack de sista veckorna. Jag använde även dessa preparat till min hund efter en svår operation. Dryck slipar inte ner tänderna och jag kan inte nog inpränta hur viktigt det är att råttan får saker i rätt höjd att gnaga på: pinnar, gnagsten och/eller barkbitar.

Föreställ dig hur det är att bli gammal. Plötsligt inte orka med att röra sig som du vill, kanske inte ens orka lämna lägenheten själv utan bara stirra ut genom fönstret. Herregud, man kan ju bli deprimerad för mindre! Det här gällde verkligen för Buffy, hon blev jätteledsen av att inte kunna jobba som förr. Det blev bättre när hon fick träna. Hon hade svårt att gå och hålla balansen men agility skulle hon göra lik förbannat. Hon satte sig utanför skåpet med hindren och tittade uppfodrande på mig. Men herregud, hon skulle ju aldrig klara dessa hinder!

Jag ordnade därför hinder så att hon klarade av det. Ett hopphinder som var ½ cm över marken, en bräda direkt på bordet fick tjänstgöra som en slags bro och så en tunnel. Hon tog ett hinder idisslade lyckligt innan hon somnade av ansträngningen. Så sov hon en fem minuter och så nästa hinder. Det var viktigt för henen att få känna att hon trots allt kunde.
Jag såg även till att ha med henne hos mig så mycket som möjligt, vi kunde ju åtminstone byta utsiktf! Hon låg i en filt i mitt knä framför datorn, på min arm vid middagsbordet och vi tog en tur med bilen så hon kunde kika ut genom fönstret. Allt var lika uppskattat.

Tills slut är det dags.
Du har ett ansvar som djurägare att låta ditt djur gå, när det är redo för det. Ändå vill jag säga: Ha inte för bråttom! Det är lätt att tänka att: Gud, hon har säkert ont, jag står inte ut med att se det! Men. Titta inte så mycket på storleken på tumören, eller på hur råttan rör sig. Titta på ögonen. Om du har en god och nära kontakt med din råtta så märker du när den inte vill mer. Både Mara och Buffy sa till själva, ljuset och glädjen slocknade i ögonen och inget var roligt längre.
Lita på din intuition och lita på din råttaBild: Cia Brändefors
Ung och stark... om det bara fick vara för evigt!Användarnamn

Lösenord


 
 

Länkar

 
 
 
 

Sök på Zoonen

 
 
Medlemmar    Artiklar

 
 

Inloggade just nu

 
 
 


-1 perzooner som borde skriva en artikel om sitt eller sina djur i sitt arkiv.

 


© 2017 Zoonen, Om Cookies