Zoonen.com
 
Klicka för att tipsa någon om denna sida. Klicka för att skriva ut denna sida.
 

Fjärilsciklid (Mikrogeophagus ramirezi)

En ädelsten med fenor.

Amerikanska Ciklider, Fakta & Information,
Av: Shepard, tor sep 9, 2004, 21:43
Visad: 17998 ggr, Länkar: 2 st, Röster: 2, Betyg:

Fjärilscikliden är en mycket vacker liten ciklid, som kommer från Venezuela och Colombia. Den blir ca 7 cm. Grundfärgen är gul, och bakkroppen och fenorna är översållade med lysande blå prickar. Ett svart band går genom ögat, som är rött. De främre ryggfensstrålarna är svarta. Den har också en svart fläck mitt på kroppen. Den är rätt hög i kroppen, och hoptryckt från sidorna. Som dess släktnamn antyder liknar den en minivariant av de ibland mycket större Geophagusarterna. Den trivs i rätt hög temperatur, ca 26 grader, och pH bör ligga på 5,5-6,5.

KÖNSSKILLNADER: Hanen blir större, och de första, svarta ryggfensstrålarna är ofta längre än honans. Honans blå prickar går ofta in i den svarta fläcken på sidan, vilket de sällan gör på hanen. Honan har även en starkt mörklila buk, som syns särskilt tydligt under lektiden.

INREDNING: Den gillar tät plantering, och flata stenar att lägga äggen på. Gömställen behövs också.

MAT: Dess lilla mun gör att den inte kan äta särskilt stort foder, men den äter gärna mygglarver, och annat smått levande foder. Den tar oftast även flingfoder.

BETEENDE: Den är oftast fredlig. Ibland kan den dock vara lite aggressiv, särskilt under lektiden, men dess ringa storlek gör att den inte gör nå'n skada.

LEKBETEENDE: Man kan se att ett par är i lektagen på att hanen "fladdrar" med kroppen för honan. Det är förmodligen detta som har gett den namnet fjärilsciklid. Det är egentligen samma betéende som många större ciklider använder, men eftersom fjärilscikliden är så liten, ser det mer fladdrigt ut. De putsar även den tilltänkta lekplatsen, som kan vara en sten, eller bottensanden. De lägger äggen på typiskt öppetlekarmanér, honan lägger en rad med ägg, och hanen följer efter och befruktar dem. Äggen kläcks efter ca tre dagar, och ynglen är frisimmande efter ytterligare ca 5 dagar. Tyvärr är fjärilscikliden ofta en dålig yngelvårdare, förmodligen på grund av att odlare tar bort äggen från föräldrarna, vilket troligtvis gör att ynglen själva får svårt att lära sig yngelvård. Och att ta bort äggen för att få dem att leka snabbt igen tar på deras krafter, och gör förmodligen deras redan korta livsspann ännu kortare. Men det kan också bero på att ynglen är känsliga, och att äggen inte kläcks om det är för högt pH.

SUMMERING: En mycket trevlig och vacker liten fisk, som lämpar sig för mindre sällskapsakvarier. De ska inte hållas med stora och/eller aggressiva fiskar. Tyvärr lever de bara ett par år, och är ganska känsliga.Bild: Mikael
Fjärilsciklidpar. Hanen till höger.


Bild: Mikael
Fjärilsciklidpar.Användarnamn

Lösenord


Bli medlem nu!Inte medlem än?
Klicka här för att bli det! Det är gratis att Zoona!

 
 

Externa länkar

 
 

Länkar

 
 
 
 

Sök på Zoonen

 
 
Medlemmar    Artiklar

 
 

Inloggade just nu

 
 
 


0 perzooner som zoonar för fullt.

 


© 2017 Zoonen, Om Cookies