Zoonen.com
 
Klicka för att tipsa någon om denna sida. Klicka för att skriva ut denna sida.
 

Ypperlig klass på Kattegatcentret

Djurparker/Tropikhus, Övrigt,
Av: Hasse, tis apr 6, 2010, 13:50
Visad: 4237 ggr, Länkar: 1 st, Röster: 5, Betyg:

Kattegatcentret i Grenå må låta lite trist och namnet kan förleda någon att tro att här handlar det bara om det grunda havet mellan Jylland och den svenska västkusten? Det kan inte vara mer fel! Visst innehåller centret exempel på Kattegatts faun och övrig nordisk marin fauna. Men i dag är Kattegatcentret en plats som ger exempel på hela världens marina fauna och det sker i spektakulära tankar och akvarier, som verkligen ger besökaren en känsla av närkontakt med djuren.

Den här anläggningen invigdes 1993 och var redan då fantastisk till sin utformning. Men mycket har hänt under de år som gått.
- Den största utbyggnaden av anläggningen gjordes 1998, så ytan fördubblades. Men det sker undan för undan förändringar i Kattegatcentret, med nya akvariet och utställningar, berättar Else Brask, kommunikations- och försäljningschef.
- I dag är ytan 6 000 kvadratmeter!
För framtiden arbetar man bland annat med ett stort projekt kallat Havets Hus där bland annat forskning ska bedrivas.
Anläggningen ägs av en självständig fond och drivs på en ”non profit basis”. Antalet besökare är upp emot 200 000 per säsong och cirka 75 procent av dem är danskar. På anläggningen jobbar 25 personer fast året runt och 50 – 75 är säsongsanställda.
Centrets ambition är, med rätta, att vara Nordeuropas mest trendsättande och påverkande marina upplevelse- och aktivitetscenter. Det innebär inte minst att man sysslar mycket med utbildning genom att erbjuda skolklasser och andra grupper specialvisningar. Det, liksom möjligheten att få dyka bland hajar och andra fiskar, har gjort stor succe'.
Det finns mycket ägarna och personalen på Kattegatcentret kan vara stolta över. Inte minst gäller det placeringen av hela anläggningen. Den ligger ett stenkast från färjeläget och alldeles intill Kattegatt. Det är naturligtvis så en marin anläggning av det här slaget ska vara placerad!
Anläggningen är full av upplevelser och aktiviteter.
Det är egentligen upp till besökaren. Den som vill gå runt och titta och iaktta – gör det. Men den som vill vara mer aktiv har en uppsjö av ”pyssel” att välja mellan.
Sammanlagt i alla tankar, bassänger och akvarier finns 2 300 000 liter vatten! Bara det borgar för att det finns, lindrigt sagt, både ett och annat att göra och se! Man har ocks¨å Oceanarium på 1.5 miljoner liter vatten där man kan titta på vilka fiskar som lever i havet alldeles utanför Kattegatcentret. Den stora hajtanken rymmer 550 000 liter saltvatten.
- Visst är det viktigt att visa livet i våra hemmavatten, säger Else Brask. Det har till exempel skolklasser stor nytta av, eftersom många av dem läser om just detta. Men det är också viktigt att visa fascinerande fiskar och andra djur som havets förunderliga värld erbjuder.
Den inställningen märks, för under de år som gått sedan anläggningen invigdes har alltfler av de cirka 300 arterna man i dag visar sitt ursprung i varma hav och många återfinns i världens ömtåliga korallrev.
Till det mest spektakulära anläggningen erbjuder är hajtunneln, som löper på bottnen av anläggningens största tank och i vilken besökare kan promenera och studera alla fiskar på riktigt nära håll. Det är otroligt spännande!
Men akvariefantasten och den allmänt naturintresserade kan se fram emot många högtidsstunder på Kattegatcentret! Här finns, i större och mindre akvarier/tankar, massor av representanter från korallreven, här finns räkor, krabbor, kräftor, maskar, rockor, torsk, hajar, havstulpaner, anemoner, sälar, bläckfiskar…
Det finns minst en, oftast flera, representanter för snart sagt alla djurgrupper i den marina miljön.
Ett särskilt erkännande ska anläggningen ha för inredningen i de stora utställningshallarna och i synnerhet för de verklighetstrogna kulisserna i akvarier och bassänger.

Så här säger Rune Kristiansen, som är biolog vid Kattegatcentret:
- Vår enorma styrka är den omfattande utåtriktade verksamhet vi har och vår fakliga expertis. Det är inte många ställen som har så många beställningar av föredrag och visningar varje dag som vi har.
- Vi är självklart glada över vår status som Danmark hajcenter. Vi är det enda ställer i landet som visar tropiska hajar i en 550 000 liter stor tank.
- Stolta är vi också över vårt uppfödningsprogram. Vi har bland annat lyckats med avel av västatlantisk stingrocka, ett flertal clownfiskar, tre sjöhästarter och vi jobbar ständigt med att utveckla denna del av verksamheten för fler fiskarter.
- Vidare har vi fått flera av våra danska haj- och rockaarter att yngla av sig, liksom Banggai kardinalfisk. Den senare som ett resultat av nationellt och internationellt samarbete.
- Vår dykarskola har gjort stor succé. Hit kan folk komma och dyka i vårt stora Oceaniarium, som rymmer 1, 5 miljoner liter vatten. Där får de möta danska hajar, rockor och annan fisk.
- Dessutom sover nästan varje natt två klasser över i vår anläggning i samband med arrangemanget ”Zzov med hajarna”.
- De får då undervisning om speciellt hajar och får uppleva akvarierna om natten, när de är nedsläckta. Med ficklampor kan de går runt och kika in i en helt annan värld. Och sedan får de gå och lägga sig, till exempel i hajtunneln, slutar Rune med ett leende.
Vi på Zoonen vill påstå att det här är en anläggning i yppersta världsklass och den är stadd i ständig utveckling!Bild: Hans Norling
Ett stim palettkirurger.


Bild: Hans Norling
Ett åttakantigt akvarium innehållande färggranna fiskar från jordens varma hav.


Bild: Hans Norling
En modell av den förhistoriska hajarten Megalodons käkar.


Bild: Hans Norling
Hajtunneln är i sig ett stort äventyr. Här kan man uppleva hur stora hajar makligt simmar förbi över besökarnas huvuden. Tanken innehåller 550 000 liter saltvatten!


Bild: Hans Norling
En modell av havens största fisk, en valhaj, hänger i taket i Kattegatcentrets stora hall.


Bild: Hans Norling
Kan man tänka sig ett bättre sätt att visa torsk på?


Bild: Hans Norling
En poserande rocka.


Bild: Hans Norling
Bassäng med, ibland, klappbara rockor.


Bild: Hans Norling
Här kan man verkligen tala om stort akvarium!Användarnamn

Lösenord


 
 

Länkar

 
   
 

Sök på Zoonen

 
 
Medlemmar    Artiklar

 
 

Inloggade just nu

 
 
 


-1 medlemmar som lägger in länktips.

 


© 2017 Zoonen, Om Cookies