Zoonen.com
 
Klicka för att tipsa någon om denna sida. Klicka för att skriva ut denna sida.
 

GUINNESS WORLD RECORDS 2005

Däggdjur på land, fåglar, liv i vatten, insekter & spindlar, kräldjur samt sällskapsdjur.

Övrigt, ej djur, Övrigt,
Av: Kungsfågel, tis jul 19, 2005, 23:08
Visad: 100361 ggr, Länkar: 1 st, Röster: 1, Betyg:DÄGGDJUR PÅ LAND
Största ögonen hos ett däggdjur
Det filippinska spökdjuret [Tarsius syrichta] är en av världens minsta primater. Spökdjuren har en svans som är mellan 135 och 275 mm lång, en totallängd på mellan 85 och 160 mm och de stora framåtriktade ögonen har en diameter på 16 mm. Ögonen är så stora att de skulle motsvara grapefruktsstorlek om de satt på en människa. Spökdjuret är de enda primater, tillsammans med släktet galagoer, som kan vrida huvudet 180 grader åt båda hållen. De lever i Borneos, Sumatras och Filippinernas skogar.

Största landdäggdjuret
En vuxen hane av den afrikanska elefanten [Loxodonta africana] har vanligtvis en mankhöjd på mellan 3 och 3,7 meter och den väger mellan 4 och 7 ton. Det största exemplaret man känner till var 3,96 meter mätt i en linje från mankens högsta punkt till fotsulan, vilket ger en total höjd på uppskattningsvis 4,2 meter.

Minsta elefantarten
Världens minsta elefantart är borneoelefanten, som är 30 procent mindre än den asiatiska elefanten [Elephas maximus]. En vuxen hane är mellan 1,7 och 2,6 meter hög, medan honans höjd är mellan 1,5 och 2,2 meter. Den uppskattade medelvikten är 2,5 ton. Antalet borneoelefanter är numera färre än 2 000, och alla lever på Borneo, Malaysia. Tack vare DNA-analyser gjorda i september 2003, bekostade av Världsnaturfonden (WWF), är det numera bekräftat att den lilla borneoelefanten tillhör en separat underart.

Längsta dräktighetsperioden för ett däggdjur
Den asiatiska elefanten [Elephas maximus] har en medeldräktighetstid på 650 dygn (mer än 21 månader) med ett maximum på 760 dygn (över 2 år) - d v s mer än två och en halv gånger längre än människans. Den kortaste dräktighetsperioden för ett däggdjur är mellan 12 och 13 dygn och förekommer hos ett antal arter, bl a hos nordamerikansk opossum [Didelphis virginiana] och den sällsynta punguttern eller yapoken [Chironectes minimus] i centrala och norra Sydamerika.

Snabbaste däggdjuret på korta sträckor
På plan mark, en kort sträcka, kan geparden [Acinonyx jubatus] hålla en hastighet på runt 100 km/h. Men mätningar utförda 1965 av professor Craig Sharp (Storbritannien) vid Brunel University i London, angav hastigheter på 104,4 km/h för en 35 kg tung hona på en sträcka av 201,2 m.

Snabbaste däggdjuret på långa sträckor
Gaffelantilopen [Antilocapra americana] är det snabbaste landdjuret om man mäter på en längre sträcka. Dessa antiloper har setts ta sig fram med en kontinuerlig hastighet på 56 km/h på en sträcka av 6 km. Gaffelantilopen förekommer i västra USA, Sydvästra Canada och i delar av norra Mexico.

Största kullen för ett vilt däggdjur
Det största antal ungar som fötts av ett vilt däggdjur vid ett enda tillfälle är 31 (av vilka 30 överlevde). Denna bedrift utfördes av en svanslös tanrek [Tenrec ecaudatus] från Madagaskar. Tanreken är en borstigelkotte ur däggdjursordningen insektsätare.

Största munnen på ett landdäggdjur
Flodhästen [Hippopotamus amphibius] i Afrika kan öppna sina käkar nästan 180 grader. På en fullvuxen flodhästhane motsvarar detta ungefär 1,2 meter. Även om de är växtätare, har flodhästar huggtänder som kan bli uppemot 71 cm långa och som hela tiden växer. Den längsta flodhästhuggtand man känner till var 122 cm.

Däggdjuret på högst höjd
Den storörade pikan [Ochotona macrotis], art i familjen pipharar, har iakktagits på 6 130 meters höjd i asiatiska bergskedjor. Jaken [Bos mutus], art i hovdjursfamiljen slidhornsdjur, som lever i Tibet och Kina, klättrar upp till 6 100 meter höjd för att beta.

Största däggdjurskolonin
Präriehunden [Cynomys ludovicianus], som är en gnagare av familjen Sciuridae, bygger enorma kolonier. En "stad" som upptäcktes 1901 omfattade ca 400 miljoner individer och beräknades täcka en yta på imponerande 61 400 kvadratkilometer - vilket motsvarar republiken Irlands totala yta. Präriehunden förekommer i västra USA och i norra Mexico.

Högsta landdäggdjuret
Giraffen [Giraffa camelopardalis], som lever på de torra savannerna och på de öppna trädbevuxna slätterna söder om Sahara är världens högsta landdäggdjur. En vuxen giraffhane blir normalt 4,6-5,5 meter hög.

FÅGLAR
Längsta näbben
Längsta näbb har den australienska pelikanen [Pelecanus conspicillatus]. I genomsnitt blir den 34-47 cm lång. Längst näbb i förhållande till den totala kroppslängden har svärdskolibrin [Ensifera ensifera]. Den påträffas i Anderna, från Venezuela till Bolivia. Näbben mäter 10,2 cm vilket gör den längre än fågelns egentliga kroppslängd (stjärtfjädrarna oräknade).

Kortaste näbbarna
De kortaste näbbarna i förhållande till kroppslängd hittar man på de mindre seglarna [Apodidaefamiljen], och särskilt hos salanganen [Collocalia esculenta], vars näbb är nästan helt obefintlig.

Tätaste fjäderdräkten
Pingvinen har den tätaste fjäderdräkten av alla djur. I sin bok The General Biologi and Thermal Balance of Penguins (1967) räknade Bernard Stonehouse (Storbritannien) till 11-12 fjädrar per kvadratcentimet på kejsarpingvin [Aptenodytes forsteri], adéliepingvin [Pygoscelis adeliae], gulögd pingvin [Megadyptes antipodes] och dvärgpingvin [Eudyptula minor]. Varje fjäder kontrolleras av en muskel. På land står fjädrarna ut för att hålla kvar luft och isolera; i vattnet plattas de till för att bilda ett vattentätt skikt.

Största fågeln
Världens största fågel är den nordafrikanska strutsen [Struthio camelus camelus]. Hanarna kan vara upp till 2,75 meter långa och väga 156,5 kg.

Minsta fågeln
Världens minsta fågel är bikolibrin [Mellisuga helenae] som finns på Cuba och Isle of Youth. Hanen har en total längd på 57 mm, varav hälften utgörs av näbb och stjärtfjädrar, och vikten uppgår till blygsamma 1,6 gram. Honorna är något större. Detta anses vara den undre viktgränsen för ett jämnvarmt djur.

Vanligaste fågeln
Blodnäbbsvävaren [Quelea quelea], en fröätande vävarfågel från de torrare delarna av södra Saharaområdet, har en beräknad vuxen population på 1,5 miljarder individer. Minst 200 miljoner av dessa "befjädrade gräshoppor" dödas varje år utan att bestånder påverkas.

Högsta g-talet uppnått av en fågel
amerikanska experiment har visat att näbben på den rödhuvade hackspetten [Melanerpes erythrocephalus] träffar barken på ett träd med en hastighet av 20,9 km/h vilket utsätter hjärnan för en inbromsning på ungefär 10 g då huvudet fjädrar tillbaka.

Längsta fjädrarna
År 1972 uppmättes stjärtfjädrarna på en yokohamahöna (en variant av bankivahöna eller röd djungelhöna, Gallus gallus] till 10,6 meter. Ägare till fågeln var Masasha Kubota (Japan). De längsta stjärdfjädrarna funna hos en fågel i vilt tillstånd (d v s som inte avlats fram av prydnadsskäl) sitter på hanen till tofsargusfasanen [Rheinhartia ocellata], vars fjädrar kan nå en längd på 1,7 meter.

Snabbaste simmaren
Åsnepingvinen [Pygoscelis papua] når en högsta simhastighet på ungefär 27 km/h.

Snabbaste vingslagen
Under kurtisen kan rubinkolibrin [Archilochus colubris] slå 200 slag/sek med vingarna. Detta kan jämföras med 90 slag/sek, vilket är normalt för alla övriga kolibriarter.

Högst flygande fågeln
Den högsta uppmätta flyghöjden för en fågel är 11 300 meter. Så högt flög en Rüppelgam [Gyps rueppellii] som kolliderade med ett flygplan över Abidjan, Elfenbenskusten, den 29 november 1973. Sammanstötningen skadade en av flygplanets motorer, men det lyckades landa utan problem.

Största fågelboet
Ett par vithövdade havsörn [Haliaeetus leucocephalus], byggde ett bo nära St Petersburg i Florida som var 2,9 meter brett och 6 meter högt. Då det undersöktes 1963 uppskattades vikten till över 2 ton.

Minsta fågelboet
Kolibrier bygger de minsta boen. Boet efter dvärgkolibrin [Mellisuga minima] är ungefär hälften så stort som ett valnötsskal, medan det djupare, men smalare boet efter bikolibrin [Mellisuga helenae] är stort som ett fingerborg.

Minsta ägget
Världens minsta fågelägg läggs av dvärgkolibrin [Mellisuga minima] som lever på Jamaica och två närliggande öar. Två undersökta ägg var mindre än 10 mm långa och vägde endast 0,365 gram respektive 0,375 gram.

Längsta tiden i luften för en landfågel
Tornseglaren [Apus apus] tillbringar 2 till 4 år i luften, medan den sover, dricker, äter och t o m parar sig. Man har beräknat att en ung tornseglare fullbordar en nonstopflygning på 500 000 km från det att den lär sig flyga och tills den, omkring 2 år senare, slutligen landar för att häcka.

Längsta tiden i luften
Den av alla fåglar som tillbringar längst tid i luften är sottärnan [Sterna fuscata] som, efter att ha lämnat boet som ung, förblir flygande i 3 till 10 år medan den växer upp. Bara tillfälligtvis slår den sig ner på vattnet, innan den som vuxen återvänder till land för att para sig.

Snabbaste landfågeln
Världens snabbaste fågel på land är strutsen [Struthio camelus] som kan nå en hastighet på nära 50 km/h då den springer. Till skillnad från de flesta andra fåglar kan strutsen inte flyga och använder därför sina två kraftiga ben för att uppnå denna hastighet. Strutsen har en av djurvärldens längsta steglängder - i full fart kan den ta kliv på över 7 meter.

Snabbaste fåglarna i planflykt
De snabbaste flygarna i planflykt hittar man bland ankor och gäss [Anatidae]. Vissa kraftfulla arter som småkrake [Mergus serrator], ejder [Somateria mollissima], svartnäbbad brunand [Aythya valisineria] och sporrgåsen [Plectropterus gambensis] kan förmodligen uppnå hastigheter på mellan 90 och 100 km/h vid sällsynta tillfällen.

Långsammaste flygaren
Den långsammaste flygaren av alla fåglar är den amerikanska morkullan [Scolopax minor] och den vanliga morkullan [Scolopax rusticola]. Under dess kurtis har man uppmätt hastigheter i luften till 8 km/h utan att fågeln tappat flygförmågan.

Största pingvinkolinin
Världens största pingvinkoloni finns på Zavadovskiön i ögruppen Sydsandwichöarna. På ön, som är en aktiv vulkan, häckar omkring 2 miljoner hakremspingviner [Pygoscelis antarctica]. Hakremspingvinen har fått sitt namn efter det smala band som löper under dess haka. Den anses även vara världens vanligaste pingvinart med en population på ca 12 miljoner individer. Den lever främst kring Antarktis.

Minsta rovfågeln
Titeln som världens minsta rovfågel delas av svartbent pygméfalk [Microhierax fringillarius], som lever i Sydostasien, och papuapygméfalk [Microhierax latifrons] på nordvästra Borneo. Båda arterna har en medellängd på mellan 14 och 15 cm, inklusive en 5 cm lång stjärt, och en vikt på ungefär 35 gram.

Längsta flyttningen
Silvertärnan [Sterna paradisaea] flyttar en längre sträcka än någon annan fågelart. Den häckar norr om norra polcirkeln, flyger sedan söderut till Antarktis, under vintern på norra halvklotet, och därefter tillbaka igen, en rekordlång tur-och-returresa på inte mindre än ca 35 000 km.

Längsta ruvningen
Ett ägg av den australiensiska malleehönan [Leipoa ocellata] ruvades i 90 dagar innan det kläcktes. Normalt tar det 62 dagar.

Lägsta temperaturen som uthärdas av en fågel
Den lägsta genomsnittstemperatur som en fågel klarar av är -20°C. Det gör en ruvande kejsarpingvin [Aptenodytes forsteri] på den Antarktiska isen där vindhastigheten pendlar mellan 25 och 75 km/h.

Största vingbredden på en levande fågel
Vandringsalbatrossen [Diomedea exulans] lever på södra halvklotet. En hane av denna art, med den rekordstora vingbredden 3,6 meter, infångades av besättningen på forskningsfartyget USNS Eltanin, den 18 september 1965, i Tasmanska havet.

Skarpaste synen av alla fåglar
Stora rovfåglar har en mycket skarp syn. De kan uppfatta ett objekt på ett tre gånger så långt avstånd som människan. Pilgrimsfalken [Falco peregrinus] kan under idealiska förhållanden urskilja en duva på ett avstånd av mer än 8 km.

LIV I VATTEN
Snabbaste havsdäggdjuret
Den 12 oktober 1958 i Stilla havet uppmättes hastigheten på en späckhuggarhane [Orcinus orca], med en beräknad längd på 6,1-7,6 meter, till 55,5 km/h. Liknande hastigheter har rapporterats för Dalls tumlare [Phocoenoides dalli] på korta sträckor.

Högsta delfinhoppet
Vissa öresvin, eller flasknosdelfiner [Tursiops truncatus] har kunnat tränas till att hoppa hela 7,9 meter över vattenytan.

Minsta valen
Det finns två arter som delar på titeln som den minsta valen: Hectors delfin [Cephalorhynchus hectori] och californiatumlare eller vaquita [Phocoena sinus]. De blir sällan mer än ca 1,2 meter långa.

Största djurhjärnan
Hjärnan hos kaskeloten eller spermacetivalen [Physeter macrocephalus] är störst i djurvärlden. Den väger omkring 9 kg, vilket kan jämföras med den afrikanska elefanthanen som har en hjärna på ca 5,4 kg, eller med människan, vars hjärna i genomsnitt väger 1,4 kg. Kaskeloten förekommer i alla vatten med undantag av polarområdena. De jagas hårt, framför allt för den oljas skull som kan utvinnas ur deras kroppar, och för oljan som de själva producerar i ett organ i huvudet, spermacetioljan. Oljan används bl a som smörjmedel och i hudkräm och kosmetika.

Största avkomman
Under de 2 månader som föregår födseln ökar ett blåvalsfoster [Balaenoptera musculus] så mycket som 2 ton i vikt - den växer omkring tusen gånger fortare än ett människofoster. Den nyfödda ungen är mellan 6 och 8 meter lång och väger mellan 2 och 3 ton. Ungen dricker ca 200 liter mjölk varje dag och lägger på sig upp till 90 kg - lika mycket som en vuxen människa. När den är avvand vid 7 månaders ålder har den fördubblat sin längd och väger hela 20 ton. Blåvalen är världens största däggdjur.

Största viktminskningen
Under de 7 månader då den diar sin unge, förlorar en 120-tons blåvalshona [Balaenoptera musculus] upp till 25 procent av sin kroppsvikt.

Långsammaste pulsen hos ett däggdjur
Det däggdjur som man antar har den långsammaste pulsen är blåvalen [Balaenoptera musculus], med mellan 4 och 8 slag i minuten, beroende på om valen dyker eller inte. Som jämförelse slår ett människohjärta 70 slag i minuten. Blåvalen har även den största hjärtat av alla djur och deras hjärtslag kan höras under vattnet, där ljud fortplantar sig snabbare än i luften, ända upp till 32 km bort.

Största käken hos ett däggdjur
Den största käke som uppmätts på ett däggdjur var 5 meter lång och satt på en kaskelothane [Physeter macrocephalus] som var nära 25,6 meter lång. Den massiva käken finns numera utställd på Museum of Natural History i London. Kaskeloter är även de största tandvalarna.

Tätaste pälsen
Havsuttern [Enhydra lutris] har mer än 100 000 hårstrån per kvadratcentimeter päls. De flesta av världens havsuttrar lever längs Alaskas kust.

Äldsta sälen
Den högsta bevisade åldern hos en säl beräknades av forskare vid det limnologiska institutet i Irkutsk i det forna Sovjetunionen till 56 år för en hona av arten bajkalsäl [Phoca sibirica] och 52 år för en hane.

Största sälarten
Den största av de 34 kända sälarter är den sydliga sjöelefanten [Mirounga leonina] som lever på öar utanför Antarktis. Hanarna är i genomsnitt 5 meter långa, från nostippen till änden av de utsträckta stjärtlabbarna, har en maximal omkrets på ca 3,7 meter och väger omkring 2 000-3 500 kg. Det största säkert uppmätta exemplaret av sjöelefant, var en hane som dödades i Possession Bay, utanför den brittiska atlantön Sydgeorgien, den 28 februari 1913. Den vägde minst 4 ton och var 6,5 meter lång efter flänsning (avlägsnande av späcket).

Minsta sälarten
Den minsta sälen är, med lite marginal, Galápagossälen [Arctocephalus galapagoensis], en art i familjen pälssälar, biland kallad sjöbjörnar. Vuxna honor är i genomsnitt 1,2 meter långa och väger omkring 27 kg. Hanarna är vanligtvis betydligt större, i genomsnitt 1,5 meter långa och med en vikt på ca 64 kg.

Sällsyntaste sälen
Färre än 400 exemplar finns kvar av havsmunken [Monachus monachus], som förekommer i orörda områden i Medelhavet och utanför Afrikas nordvästkust. Dess närmaste släkting, västindisk munksäl [Monachus tropicalis], är redan utdöd. Arten är hotad delvis för att dess fortplantingsplatser störs av turister och fiskare.

Största sälkolonin
Mer än 100 000 gråsälar [Halichoerus grypus] anländer till Sable Island utanför Nova Scotia i Canada varje vinter för att para sig. Efter 18 dagar lämnas sedan de nyfödda kutarna att klara sig själva. Gråsälens vetenskapliga namn kommer från grekiskan och betyder "kroknäst havsgris".

Största amfibien
Världens största amfibier är jättesalamandrarna (familjen Cryptobranchidae) av vilka det finns tre arter. Rekordet innehas av den kinesiska jättesalamandern [Andrias davidianus], som lever i vattendrag i nordöstra, centrala och södra Kina. Ett rekordexemplar som fångades i Hunanprovinsen var 1,8 meter lång och vägde hela 65 kg.

Minsta vattenödlan
Den minsta vattenödlan eller salamandern är den klättrande palmsalamandern [Bolitoglossa mexicana], som inte blir längre än 2,54 cm, stjärten inräknad.

Största grodan
Ett exemplar av den afrikanska goliatgrodan [Andrias davidianus], som fångades i april 1889 vid Sanagafloden i Kamerun av Andy Koffman (USA), hade en kroppslängd på 36,8 cm och en total längd på 87,6 cm med benen utsträckta.

Minsta paddan
Den minsta paddan är underarten Bufo taitanus beiranus från Afrika. Det största exemplaret man påträffat var bara 24 mm lång.

Bästa föräldern bland amfibier
Barnmorskegrodan [Alytes obstetricans] har fått sitt namn efter hanens beteende. Då honan lägger sina ägg, befruktar hanen dem och lindar sedan äggsträngen (som kan vara 0,9-1,2 meter lång) kring sina bakben. Hanen, som är endast 7,6 cm lång, bär sedan äggen på detta sätt i upp till 4 veckor. Då äggen är redo att kläckas, simmar grodan ut i en passande vattensamling för att släppa ut grodynglen.

Vildsintaste sötvattensfisken
Ett stim pirayor lockas av blod och plaskande. De kan fullständigt beröva allt kött på ett så stort djur som en häst på bara några minuter. De mest rovlystna pirayorna är de av släktena Serrasalmus och Pygocentrus, som håller till i Sydamerikas stora floder.

Största fisken
Världens största fisk är den sällsynta, planktonätande valhajen [Rhincodon typus], en art i familjen wobbegongartade hajar, som förekommer i varmare vatten i Atlanten, Stilla havet och Indiska oceanen. Exemplar uppemot 16-18 meter har rapporterats. Men det största, säkert uppmätta exemplaret var 12,7 meter långt, 7 meter runt den kraftigaste delen av kroppen och vägde uppskattningsvis mellan 15 och 21 ton. Det fångades utanför ön Baba nära Karachi i Pakistan, den 11 november 1949.

Största rovfisken
Världens största rovfisk är den sällsynta vithajen [Carcharodon carcharias], en art i underfamiljen jättehajar, med stora, sågtandade tänder. Vuxna individer är i genomsnitt mellan 4,3 och 4,6 meter långa och väger i genomsnitt 520 till 770 kg. Det största exemplaret man känner till var ungefär 7 meter långt och vägde uppemot 3,2 ton. Det finns många berättelser om hajar på upptill 10 meter, och även om få har bekräftats, finns det gott om indicier på att vissa vithajar har varit mer än 6 meter långa.

Största sötvattensfisken
Den största fisk som tillbringar hela sitt liv i söt- eller brackvatten är den sällsynta mekongjättemalen [Pangasius gigas], som främst håller till i området kring Mekongfloden i sydöstra Asien, och Pangasius sanitwongsei, som främst lever i Chao Phrayaflodens bäckenfåror i Thailand. Båda arterna sägs kunna uppnå en längd på 3 meter och väga 300 kg. Arapaiman [Arapaima gigas] i Sydamerika, har emellertid rapporterats kunna uppnå längder på 4,5 meter, men den väger endast 200 kg.

Tyngsta benfisken
Den tyngsta havslevande benfisken är klumpfisken [Mola mola], av vilken exemplar uppmätts som vägt 2 ton och mätt 3 meter från fenspets till fenspets.

Djupast levande fisken
Den fisk som lever på störst djup är en art av ormfiskar (familjen Ophidiidae) kallad Abyssobrotula galatheae. Denna 20 cm långa fisk har fångats i Puerto Ricograven i Atlanten på ett djup av 8 370 meter.

Längsta fiskflyttningen
Många fiskarter företar långa årliga flyttningar mellan födoställen. Den längsta tillryggalagda sträcka man känner till för en havsfisk var 9 335 km och gällde en blåfenad tonfisk [Thunnus thynnus] som märktes 1958 utanför Baja California, Mexico, och fångades 483 km söder om Tokyo, i april 1963. Under färden ökade dess vikt från 16 kg till 121 kg. När det gäller sötvattensfiskar är det ålen [Anguilla anguilla] som innehar rekordet. Den tillbringar mellan 7 och 15 år i Europas vattendrag innan den plötsligt inleder en maratonfärd som tar den från sina trånga vatten till Atlanten, där den beger sig till artens parningsplats i Sargassohavet. Hela resan - mellan 4 800 och 6 400 km - tar omkring 6 månader.

Högst levande fisken
Den fiskart som lever på högst höjd är den tibetanska nissögefisken (familjen Cobitidae), som förekommer på en höjd av 5 200 m ö h i Himalaya.

Snabbaste fisken
Stillahavssegelfisken [Istiophorus platypterus], en art i släktet makrillfisk, anses vara den snabbaste fisken över korta sträckor, även om de praktiska problemen gör det svårt att mäta hastigheten exakt. Vid en serie försök som utfördes vid Long Key Fishing Camp i Florida, drog en segelfisk iväg med 91 meter lina på tre sekunder, vilket motsvarar en hastighet på 109 km/h. Detta kan jämföras med en gepard, som håller 96 km/h när den springer snabbast.

Långsammaste fisken
Simförmågan hos sjöhästen (familjen Syngnathidae) begränsas kraftigt av dess stela kropp - det är endast bröst- och ryggfenorna som de kan röra snabbt. Sjöhästar tar sig alltid fram i upprätt ställning och når aldrig hastigheter högre än 0,016 km/h. De är oförmögna att simma mot strömmen och håller sig fast i koraller och havsväxter med sin gripsvans för att inte svepas med.

Lättaste fisken
Den lättaste av alla ryggradsdjur är en fisk som tillhör arten Schindleria praematurus i ordningen smörbultsliknande fiskar och som endast väger 2 mg och är 12-19 mm lång. Den förekommer allmänt över hela Indiska oceanen och Stilla havet.

Största ögat
Atlantens jättebläckfisk [Architeuthis dux] har de största ögonen av alla djur - levande som utdöda. Man har uppskattat att det rekordexemplar som påträffades 1878 i Thimble Tickle Bay, Newfoundland, Canada, hade ögon som var 40 cm i diameter.

Största tioarmade bläckfisken
Det största exemplar av tioarmad bläckfisk som påträffats var en ej fullvuxen hona av arten Mesonychoteuthis hamiltoni som fångades 2003 i Rosshavet, Antarktis. Den had en total längd på 5 meter, en mantellängd på 2,5 meter och vägde 150 kg. Denna art dyker till ett djup på 2000 meter och är en ivrig jägare. Den äter stora byten, som tandnoting [Dissostichus eleginoides] vilken kan bli 1,8 meter lång. Mantellängden (inte den totala längden) är det vedertagna sättet att mäta längden på blötdjur.

Giftigaste blötdjuret
De två närbesläktade arterna av blåringade bläckfisk Hapalochlaena maculosa och Hapalochlaena lunulata - som förekommer kring Australiens kuster och delar av Sydostasien - har ett gift som är så kraftigt att deras relativt smärtfria bett kan döda en människa på några minuter. Man har beräknat att varje individ, vilka endast blir 10 cm långa, bär på tillräckligt med gift för att förlama (eller t o m döda) tio vuxna människor.

Djuret med flest kromosomer
Kungskrabban har 208 par kromosomer i varje cell. Som jämförelse har människan endast 23 par kromosomer i varje cell.

Värmetåligaste havsorganism
Den värmetåkigaste organism man hitintills upptäckt är art 121, en mikrob som tillhör en uråldrig grupp av bakterieliknande organismer som kallas arkebakterier (archaea). Art 121 upptäcktes i överhettat vatten vid ett hydrotermiskt utsläpp på botten av Stilla havet. Denna organism kan överleva temperaturer på 121°C.

Farligaste sjöborren
Den farligaste sjöborren som lever i något vatten är blomsjöborren [Toxopneustes pileolus]. Giftet från dess taggar och pedicellarier (små pincettliknande organ) orsakar svåra smärtor, andningsproblem och förlamningar hos människan.

Giftigaste ätbara fisken
Världens giftigaste fisk är blåsfisken [Tetraodon] som finns i Röda havet, Indiska oceanen och Stilla havet och som innehåller det dödliga giftet tetrodotoxin, ett av de effektivaste icke-proteinbaserade gifterna. Mindre än 0,1 gram räcker för att döda en vuxen människa på under 20 minuter. I Japan, där den kallas fugu, anses blåsfisken vara en delikatess. Felaktig hantering kan orsaka en dödlig förgiftning och endast särskilt utbildade kockar får tillreda fugu.

Djupast levande sjöstjärnan
Det största djup från vilket man har hämtat upp en sjöstjärna ör 7 584 meter. Det var ett exemplar av arten Porcellanaster ivanovi som omkring 1962 fångades av det sovjetiska forskningsfartyget Vitjaz i Marianergraven i Stilla havet.

Minsta sjöstjärnan
Sjöstjärnearten Patiriella parvivipara upptäcktes på västkusten av Eyre Peninsula i södra Australien 1975 och har en största diameter som understiger 9 mm.

Största ansamlingen av kräftdjur
Den största enskilda anhopningen av kräftdjur var ett stim av krill eller lysräkor [Euphausia superba], som beräknades väga 10 miljoner ton. Det kolossala stimmet spårades av amerikanska forskare utanför Antarktis i mars 1981.

Största kräftdjuret
Det största av alla havslevande kräftdjur är den japanska jättekrabban [Macrocheira kaempferi]. Ett exemplar med en bredd mellan klorna på 3,7 meter vägde 18,6 kg. Det största sötvattenslevande kräftdjuret är Astacopsis gouldi, som förekommer i vattendrag på Tasmanien. Det har uppmätts till 61 cm i längd och kan väga upp till 4,1 kg.

Största ostronet
Ett vanligt ostron [Ostrea edulis] som togs upp 1999 i Chesapeake Bay i Virginia, USA, vägde 3,7 kg och var 30,5 cm långt och 14 cm brett.

INSEKTER OCH SPINDLAR
Snabbaste flygande insekten
Tillförlitliga moderna experiment har bevisat att den högsta marschhastigheten för vissa insekter, bl a hjortflugan [Cephenemyia pratti], en del svärmare [Sphingidae], hästflugor [Tabanus bovinus] och vissa tropiska fjärilar [Hesperiidae], ligger på 39 km/h, vilket kan öka till 58 km/h för trollsländan [Austrophlebia costalis] på kortare sträckor.

Snabbaste vingslagen hos en insekt
Den högsta takt med vilken en insekt kan slå med vingarna under naturliga förhållande är 62 760 slag i minuten. Det förekommer hos den snabbaste vingflaxaren i insektsvärlden: en mygga av släktet Forcipomyia. Den sammandragande och utsträckande muskelrörelsen som krävs för ett vingslag tar 0,00045 sekunder, vilket dessutom även utgör världens snabbaste muskelrörelse.

Tyngsta insekten
De tyngsta insekterna är goliatbaggarna (familjen Scarabaeidae) i Ekvatorialafrika. Goliathus regius, Goliathus meleagris, Goliathus goliathus och Goliathus druryi är de största arterna i denna familj. Vid mätningen av en serie hanar (honorna är mindre) var längden från de små spetsarna på de främre hornen till bakre delen av ryggskölden hela 11 cm och vikten låg mellan 70 och 100 gram.Det filippinska spökdjuret har de största ögonen i förhållande till kroppen.


Gaffelantilopen är det enda däggdjur som kan bibehålla samma hastighet (ca 55 km/h) på sträckor av flera kilometer.


Flodhästen har landdäggdjurens största mun och kan öppnas 180 grader. Lägg även märke till de formidabla huggtänderna!


Den australienska pelikanen har fågelvärldens längsta näbb - hela 34-47 cm.


Blodnäbbsvävaren [Quelea quelea] är världens vanligaste fågel. Bilden visar en hane.


Åsnepingvinen [Pygoscelis papua] är fågelvärldens snabbaste simmare.


Tornseglaren [Apus apus] är den landfågel som tillbringar längst tid i luften - 2 till 4 år innan den slutligen landar för att häcka.


Sottärnan [Sterna fuscata] är den fågel som tillbringar längst tid i luften bland all världens fåglar. Efter att den lämnat boet förblir den flygande i 3 till 10 år medan den växer upp.


Strutsen är världens snabbaste fågel på land. Hastigheter uppemot 50 km/h har uppmätts.


Den amerikanska morkullan [Scolopax minor] (vänster) och den vanliga morkullan [Scolopax rusticola] (höger) är de fåglar som är kapabla till att flyga i ynka 8 km/h utan att tappa flygförmågan.


Hakremspingvinen [Pygoscelis antarctica] är den pingvinart som utgör världens största pingvinkoloni lokaliserad på Zavodovskiön.


Den svartbenta pygméfalken [Microhierax fringillarius] (vänster) och papuapygméfalken [Microhierax latifrons] (höger) delar titeln som världens minsta rovfågel.


Silvertärnan [Sterna paradisaea] tillryggalägger den längsta sträckan i fågelvärlden - hela 35 000 km.


Vandringsalbatrossen [Diomedea exulans] innehar fågelvärldens största vingbredd - ca 3,5 meter.


Pilgrimsfalken [Falco peregrinus] har en så skarp syn att den kan urskilja en duva som befinner sig på 8 km avstånd.


Späckhuggaren [Orcinus orca] (ovan) och Dalls tumlare [Phocoenoides dalli] (nedan) är tillsammans de snabbaste havsdäggdjuren.


Flasknosdelfiner [Tursiops truncatus] kan prestera de högsta delfinhoppen - hela 7,9 meter över vattenytan.


Hectors delfin [Cephalorhynchus hectori] (nederst) och vaquitan eller californiatumlaren [Phocoena sinus] (överst) delar titeln som världens minsta cetacea.


Kaskeloten [Physeter macrocephalus] har djurvärldens största hjärna - ca 9 kg.


Blåvalen [Balaenoptera musculus] är världens största foster vid födseln - 6 till 8 meter lång och väger 2 till 3 ton.


Havsuttern [Enhydra lutris] har världens tätaste päls.


Av alla sälarter blir bajkalsälen [Phoca sibirica] äldst - ca 50 år.


Den sydliga sjöelefanten är världens största sälart - ca 5 meter lång och kan väga 2-3,5 ton.


Galápagossälen [Arctocephalus galapagoensis] är världens minsta sälart - ca 1,5 meter lång och väger (hanar) 64 kg och (honor) 27 kg.


Havsmunken [Monachus monachus] är världens mest sällsynta sälart.


Av alla amfibier är den kinesiska jättesalamandern [Andrias davidianus] störst.


Goliatgrodan [Andrias davidianus] är världens största groda med en längd på ungefär 30 cm. Varje bakben är ca 30 cm lång.


Världens största fisk är valhajen [Rhincodon typus].


Världens största rovfisk är vithajen [Carcharodon carcharias].


Bilden föreställer den kända "Cojimar Specimen", en stor vithaj (Carcharodon carcharias) som fångades utanför Kuba år 1945. Man sade att den var 6,4 meter lång och vägde ungefär 3 220 kg. Men i verkligheten blev denna haj aldrig vägd, och längden har också ifrågasatts. Att bedöma från bilden såg hajen ut att vara 5 meter lång (det är fortfarande hemskt stort!). Vikten hos stora vithajar är högt föränderlig vid fastställd längd, därmed är det svårt att bedöma massan hos ett så stort djur.


Världens största sötvattensfiskar är mekongjättemalen [Pangasius gigas] (ovan, vänster) och Pangasius sanitwongsei (nederst, vänster) vilka kan bli 3 meter långa och väga 300 kg. Arapaiman [Arapaima gigas] (höger) sägs kunna bli 4,5 meter lång men väger endast 200 kg.


Världens tyngsta benfisk är klumpfisken [Mola mola] som kan väga 2 ton och mäta 3 meter från övre fenspets till nedre fenspets.


Av alla saltvattensfiskar är det den blåfenade tonfisken [Thunnus thynnus] (vänster) som tillryggalägger den längsta flyttningen. Och av alla sötvattensfiskar är det den europeiska ålen [Anguilla anguilla] (höger) som innehar det rekordet.


Världens snabbaste fisk är stillahavssegelfisken [Istiophorus platypterus] som kan uppnå hastigheter på ca 110 km/h.


Världens långsammaste fisk är sjöhästen, som aldrig når hastigheter högre än 0,016 km/h.


Världens största tioarmade bläckfisk tros vara Mesonychoteuthis hamiltoni.


Världens giftigaste blötdjur är Hapalochlaena maculosa (höger) och Hapalochlaena lunulata (vänster).


Världens giftigaste sjöborre är blomsjöborren [Toxopneustes pileolus].


Världens giftigaste blåsfisk [Tetraodon] innehåller det dödliga giftet tetrodotoxin och kan döda en människa på mindre än 20 minuter.


Krill [Euphausia superba], eller lysräkor som de också kallas, är den talrikaste arten på vår jord.


Den japanska jättekrabban [Macrocheira kaempferi] är världens största kräftdjur som kan mäta 3,7 meter mellan klorna och väga 18,6 kg.Användarnamn

Lösenord


 
 

Länkar

 
 
Kompizar:
» Lina_Bambi
Läsvärt:
» Afrikas vackra dvärgciklider
» Amerikanska jordekorrar
» Att träna en häst
» Besök hos Kolmårdens vargar
» Bomullshuvudtamarin
» Brevduvor
» Broknäbbad tukan
» Buffons ara – en av världens största
» Bushbaby
» Bygg en voljär till fåglarna
» Bygg ett akvarium
» Djurens märkliga sinnen
» Dvärgigelkottar födde ungar
» Dvärgsilkesapa
» Egyptisk kobra
» Ett zoo där inga djur finns i bur
» Faraohunden - en stolt jägare
» Filosofin inom ridgrenen Western
» Finsk lapphund
» Fladdermuspapegojor
» Fyrögonfisken
» Fågelmat, mer än bara frön
» Fågelspindlar
» Får hunden vara lös i naturen?
» Fästingar
» Gabonvipera
» Geoffroys silkesapa
» Giftig skönhet med skallra
» Giftigt och kramigt i nya given
» Goeldies apa
» Gripsvansskink
» Grodor och paddor
» Halsbandad Näshornsfågel
» Hur får jag min undulat tam?
» Japansk jättesalamander
» Kameleonter
» Kanadensisk minigris
» Kattfakta
» Kinesiska dvärgvaktlar
» KonZOOment: Vackra och smarta halsband hos Vibri
» Krokodildjur hemma?
» Krönika: Naturliga utseenden vackrast!
» Kuskus
» Leksaker - ett måste för intelligenta fåglar
» Lydnad
» Låt djuren komma ut
» Lär dig några
» Make murade in hustrun
» Miljöträning för hästar
» Nattapa
» Natural Horsemanship
» Nymfparakiten - tystlåten och tillgiven
» Olika men ändå så lika
» papegojspråk
» Pirayor - inte bara blodtörstiga rovdjur
» Plattstjärtspapegojorna
» Praktfinkar
» Prevostekorre
» Pungräv
» Resa med katten
» Rhodesian ridgeback
» Ringsvanslemur
» Rottweilern en fantastisk brukshund
» Russian blue
» Rödbukstamarin
» rödnäbbad toko
» Salukin - den arabiska vinthunden
» Salvadorivaranen - världens längsta ödla
» Siames
» Skotsk hjorthund
» Sloughi
» Små papegojor och parakiter
» Sockersöta australiska ekorrar
» Somali
» Sparvpapegojor
» Sphynxen - som en utomjordisk varelse
» Spindlar - de ultimata mördarmaskinerna. Läs också om Svarta Änkan [Latrodectus mactans].
» Späckhuggare [Orcinus orca]
» Stora papegojor inget för hemmabruk
» Strimmig falanger
» Så blir gojan en kompis
» Så testas unghundar
» Så tränar och tävlar du bruks
» Så är det att vara veterinär
» Sällskapsdjur viktigt för alla människor
» Ta "regnskogen" in i vardagsrummet
» Tamduvor
» Tamiller
» Tröglori
» Tvåtåig sengångare
» Undulaten en klassisk burfågel
» Undulater har demokrati i flocken
» Unik födsel av stingrocka
» Vackra hönor på utställning
» Var noga vid hundköpet
» Varning: Giftiga
» Viktigt för valpen!
» Vit silkesapa
» Zirocco vackraste hunden
Länktips:
» Undulatsidan
» Papegoja
» Gojskoj - PapegojButik
» Anitras Fågelsida
» Stora håriga spindlar (engelska)
» VenomWeb - En mycket bra faktasida om nästan all Världens giftdjur och lite till!
» Sharkology (bra faktasida om hajar)
» Valar, delfiner och tumlare!
» Allt om husdjur
» EcoWorld - Visste-du-att-fakta om olika djur (engelska)
» Sveriges Ornitologiska Förening (Fågelsida)
» Meijer Budgies
» passport.panda.org (gå in på denna länk och skapa er ett panda-konto. Därmed kan ni då delta i kampanjer om att rädda djur och natur, det fungerar faktiskt).
» Extremt bra bilder på olika Spindeldjur
» Papegojguiden
» Fågelhobby (angående burfåglar)
» Fantastisk fakta om olika djur (engelska)
» Uppfödare och importör av främmande djur
» Florida Nature
» World Wildlife Fund

 
 

Sök på Zoonen

 
 
Medlemmar    Artiklar

 
 

Inloggade just nu

 
 
 


0 perzooner som funderar på något att diskutera i forumet.

 


© 2017 Zoonen, Om Cookies