Zoonen.com
 
Klicka för att tipsa någon om denna sida. Klicka för att skriva ut denna sida.
 

Så är det att ha en igelkott!

Igelkottar, Fakta & Information,
Av: Diabolique, sön jan 22, 2006, 23:40
Visad: 76134 ggr, Länkar: 6 st, Röster: 12, Betyg:

Hur är det att ha en igelkott som husdjur?

Vad ska man tänka på när man skaffar en igelkott?

Hur får man den tam/ van vid hantering?

Igelkottar är ensamlevande. Det innebär att de inte är sociala och inte behöver eller ens vill ha sällskap. De kan lära sig att bli hanterade utan att bli rädda och till och med tycka om det eftersom de är nyfikna av sig och vill ha stimulans (som de flesta djur). De blir med andra ord inte tillgivna på samma sätt som flockdjur som anpassar sig som en del i familjen och söker/kräver sällskap.

Vill man inte ha ett djur som kräver sällskap, så är igelkotten ett alternativ. Men man får inte glömma att de behöver daglig tillsyn och mat och vatten varje dag. Som minst behöver du alltså varje dag se till att ge den mat och vatten samt titta till dens hälsa. Det behöver inte ta mer än två minuter. Titt som tätt behöver man göra rent i buren och de gångerna får man plussa på några minuter till den dagliga rutnen.

Så är igelkottar som husdjur enligt mig:
*Lika osocial som en reptil (och kräver därför lika lite sällskap, men vänjer sig vid hantering precis som en orm eller ödla).
*Dumsnäll som inget annat djur. Även om du badar den och den inte gillar det så kommer den att förknippa dig med "godhet" för att du tar upp den ur vattnet. Så gulligt att det skär i hjärtat vill jag lova...
*Utrymmeskrävande som få små däggdjur. Minst 20 kvadratmeter säger lagen. De flesta har sin igelkott lös i ett rum (kanske inte 20 kvadratmeter alla gånger). I bur trivs de inte alls lika bra. De SKA inte bo i bur.
*Mindre rumsrena än en iller. Det går att få dem mer eller mindre rumsrena men långt ifrån 100 %.
*99% kvälls- och nattaktiv. Få igelkottar vaknar före 20.00 och de jag har haft brukar vakna mellan 22.00 och 01.00, men det varierar lite från dag till dag.
Vet man detta och ändå vill ha en igelkott så kan det vara värt att läsa på mer om dem. Länkar till bra sidor finns på min zoon. Annars har ju google ganska bra sökfunktioner. :)


Vill man ha igelkotten så tam som möjligt så är detta mitt tips:

Låt igelkotten få vara ifred första dygnet i sitt nya hem. De har god hörsel och bra luktsinne och kan behöva vänja sig lite vid allt det nya innan man ger sig på den och försöker få den präglade på sin nya matte eller husse.

På dagen när igelkotten sover så plockar du bort matskålen så att han inte hinner äta innan du tar upp den. Jag har nämligen märkt att de nästan alltid är hungriga när de vaknar, och om du personligen ger mat ur handen så kommer igelkotten att förknippa dig med något som den gillar/ vill ha/ behöver. Svårare än så är det inte... :) Jag har även testat en liknande metod med en vild igelkott med gott resultat, för att kunna hjälpa den, men det är en annan historia. Funkar det med en vild, vuxen igelkott så går det nog med alla igelkottar.

Med Nibbler gjorde jag så att jag avsatte lite extra tid varje kväll de första veckorna som han bodde här. Han sov i en påse av fleecetyg som jag hade haft i sängen några nätter innan så att den skulle få lite lukt från husse och matte (något jag läste var en bra idé på nätet någonstans).
Kl 21 (ca) så lyfte jag upp hela påsen och tog med mig den in till tv-soffan och la fram lite godsaker (torrfoder till katt och minibitar med ost tillexempel). Jag la dem så att jag kunde plocka dem från boret en i taget för att ge honom mellan pekfingret och långfingret.
Påsen med Nibbler fick ligga på soffan brevid mig.

Innan jag plockade upp påsen så tvättade jag händerna varje kväll med samma tvål, för att han skulle vänja sig vid lukten och känna att det var samma person som dagen innan. Dessutom är det bra eftersom händerna kan lukta som något ätbart om man har ätit en macka eller liknande, och då finns en liten risk att han provsmakar på dig... (Men bara av misstag). De är som sagt dumsnälla och godhjärtade små varelser. Jag har aldrig blivit biten med flit, inte ens när jag gör sådant som Nibbler inte gillar, som kloklippning, bad eller om jag väcker honom. (Hade jag varit igelkott så hade jag bitit min matte/ husse när jag blev utsatt för sådana hemskheter, i alla fall de första gångerna). Om igelkotten slickar lite på ditt finger så rekomenderar jag att du tar bort fingret, det är i regel ett tecken på at du luktar mat. Det gör inte ont att bli "provsmakad", men man kan bli lite rädd om man inte är berädd.

Den första biten höll jag precis framför honom inne i påsen så att han kände lukten och såg den så fort han valde att rulla ut sig. Nästa bit höll jag några cm längre bort så att han fick gå ett/ ett par steg för att få den. och så höll jag på tills han hade huvudet utanför påsen. Längre än så kom jag inte med att locka med godis första tämjningskvällen.

Då plockade jag försiktigt upp honom, och la honom i knät och väntade på att han skulle rulla ut sig. Jag la påsen över honom som ett täcke då. På så vis vande han sig vid min lukt och att vara i knät samtidigt som han kände sig trygg med att vara gömd under påsen. Sedan kollade jag att han var hel och ren och när jag inte längre skulle se på tv så fick han gå tillbaka och fick resten av maten för dagen.

På detta sätt fortsatte jag varje dag i ett par veckor (framför kvällsnyheterna). För varje dag blev han mindre och mindre rädd (han var iof ganska orädd från början också) men ändå.

Jag skulle inte rekomendera att använda handskar vid hanteringen av igelkottar. Så farligt sticks de inte, och jag tror att det tar längre tid att få dem mer tama då. Är man så rädd för att sticka sig att man vill använda handskar så kommer igelkotten att känna det även de gånger du inte vill ha handskar och då kommer du att sticka dig i alla fall, för då rullar den ihop sig för att få vara ifred.

Märker den att det inte funkar att rulla ihop sig och att du ändå finns där och ger den mat och talar lungt och rör dig försiktigt så kommer den inte att rulla ihop sig mycket alls om ens något efter en tids hantering. Nibbler går nästan inte att få att rulla ihop sig alls längre, för att han är så trygg vid hantering!! Även om det ibland går lång tid mellan gångerna.

Det är för övrigt inte ovanligt att de är kiss och bajsnödiga när de vaknar. Kissar och bajsar den i ditt knä så avvakta en stund med att släppa tillbaka den i sitt rum. Annars kan den kanske sätta det i system för att få komma "hem". När du väl kan plocka upp den direkt med händerna utan problem så kan det vara en god idé att låta den springa runt en stund innan du tar upp den om du vill slippa kiss och bajs i soffan. Att ha en handduk under den är ett bra alternativ, framför allt i början.

Lite annat smått och gott
Igelkottar är bland de äldsta nu levande däggdjur som man känner till. De fanns med andra ord långt före aporna som ju är våra förfäder. Visa dem den vördnad och respekt de förtjänar, inte minst av den anledningen! De är små urtidsdjur som har ett bättre anpassat sätt att leva för att överleva än mammutar och dinosaurier.

Det finns en myt om att igelkottar är extremt primitiva och enbart styrs av instinkter. Så är inte fallet! Jag har personligen bevittnat hur en hona (Lisa) som var här på besök lärde sig av Nibbler hur ett springhjul ska användas. Hon hade under hela sitt första levnadsår inte förstått det, men sedan den dagen hon fick se Nibbler springa i sitt hjul så har hon älskat sitt eget hjul. (Man kan "lära gamla hundar sitta").

Att lära igelkotten saker är mycket svårt! Jag har försökt, helt utan resultat, att försöka lära Nibbler komma när jag ropar. De är inte sociala djur som jag tidigare nämnt, så de kan inte möta din blick på ett sätt som en hund eller katt (de har för övrigt mycket dålig syn). Möjligen skulle man kunna lära en utsvulten igelkott saker med hjälp av matbelöningar, men jag tycker inte att man ska svälta sina djur. De lär sig att du är ofarlig och lär sig känna igen lukter och ljud. Med mycket folk runt omkring sig så tyr sig Nibbler till mig, om han inte kan gömma sig i sitt hus.

Igelkotten behöver inte så lång tid på sig att vänja sig vid andra djur, däremot kan andra djur som hundar och katter behöva det för att vänja sig vid en igelkott. Låt inte din igelkott träffa små gnagare eller liknande, vissa igelkottar älskar muspinkisar, och jag vet inte hur de skulle hantera en vuxen mus, råtta eller hamster. Hundar och katter utgör en större fara för igelkotten vid möten än vad igelkotten gör för dem. Taggarna är deras huvudsakliga försvar, och jag känner faktiskt inte till en enda igelkott som har kommit på att använda tänderna när taggarnas passiva försvar inte fungerar. Katter och igelkottar fungerar väldigt bra ihop som jag förstår det. Katter är lite mer försiktiga än de flesta hundar och tänker nog oftast till flera gånger innan de sätter tassen på något som skadat dem. Hundar däremot skulle jag inte lämna ensamma med en igelkott, i alla fall inte de första veckorna. Jag har hört om hundar som blir mer aggressiva mot igelkotten, just för att de sticker sig på den (helt omvänd logik från katten).

Svar på fler frågor om igelkottar som husdjur kan man hitta på nätet. Bland mina länkar här på zoonen finns en del. Kanske skriver jag också någon mer artikel här, om det dyker upp fler frågor.

På Ozzys och Igges hemsidor finns det mycket matnyttigt att läsa. Ozzys dagbok visar hur ett liv hos en egngagerad mate kan vara, och vilken typ av aktiviteter man kan tänkas ha med en igelkott.

Lycka till!Bild: Jag
Nibblers första stund i gräset.


Bild: Jag
Nibbler tittar fram ur sin sovpåse i soffan.


Bild: Jag
Nibbler får en liten liten bit ost i soffan, när han är nyvaken och hungrig.


Bild: Jag
Nibbler somnar åter efter lite "frukost" i soffan. På sin handduk, under sin sovpåse. Lägg märke till den lilla svansen.


Bild: Jag
Nibbler som en fullvuxen 1,5-åing. (De blir könsmogna redan vid 8 veckors ålder)


Bild: Jag
I mitt knä, utanför sin sovpåse.


Bild: Jag
Nibbler och Lisa som Lady och Luffsen


Bild: Jag
Stickan (Nibblers unge) ca 8 veckor


Bild: Jag
Stickan (Nibblers unge) på väg att rulla upp sig.


Bild: Jag
Far och son. Nibbler (brun t.v.) Stickan (mörkbrun t.h.).Användarnamn

Lösenord


 
 

Länkar

 
 
Kompizar:
» "REDRUM" ~ Redrum- många djur...
» .:ted:. ~ Ted - Han som vet allt om djur...
» Adamanteus ~ Amorphophallus ägare (Adamanteus)
» Adrian ~ Amorphophallusägare- Adrian
» Anaconda ~ Kotten novas matte (Anaconda)
» angelika81 ~ kotteägare (Angelika)
» aquaerik ~ -sugarglider
» Bea ~ Sjusovare
» Bjorn ~ Kotten Sonic från Danmark (Bjorn)
» bygert ~ Kottar och massa olika djur (Bygert)
» CaseOne ~ Kotten Tages husse, Tenrec (CaseOne)
» chichi ~ Kotten Igges matte (Chichi)
» Coleoptera ~ .:.Världens bästa Danne! (Coleoptera)
» DiMa ~ Kotteägare (diana79)
» Epi ~ Vivariumkung!
» Fireant ~ Kotte och sugarglider (Fireant)
» Glännman ~ Amorphophallus Hewitti-ägare (Jonte_rm)
» Gurra ~ Lepidodactylus lugubris
» icelady ~ Kottetjej
» illabott ~ kottarna Stickpigg och Z (illabott)
» Ippons ~ Kotten Laban (Ippons)
» IronMike ~ Kotten Buffy (IronMike)
» Kai ~ Jobbar med att utveckla zoonen.com
» Karro ~ Kotteägare Nibbler syster (Karro)
» Klackebo ~ Kottarna Viggos och Ellens matte (Åsa)
» Loveice ~ Kottarna Jonas och Dixies matte (Loveice)
» Mia_88 ~ Kotten "Kotten"- Mia_88
» mrowka ~ Kotteägare, Nibblers bror bor hos henne (mrowka)
» MWC-SNAKES
» Nettan68 ~ kotten Linn (Nettan68)
» Ostergren ~ -Kottar och massa andra djur
» Patch ~ Trevlig Västeråsare med fina djur
» peach ~ kotten Bonnie (peach)
» peter54 ~ Mjölksnokar
» Piggelina ~ Kotteägare Långörad (Piggelina)
» Pineapple ~ Kottar, vit hane bland annat. (Pineapple)
» preemie ~ Kotteägare - preemie
» Roikardo ~ Jättelandsnäckor
» röda_Älvan ~ Kotten Gonzo (röda_Älvan)
» Solskenet ~ Kotten Ozzys förra matte Solskenet
» TeddYbeaR ~ Smart och trevlig!
» wild_child ~ Kotteägare... Har en aprikosfärgad hona
» Xavante ~ Flygpungekorrar

 
 

Sök på Zoonen

 
 
Medlemmar    Artiklar

 
 

Inloggade just nu

 
 
 


-1 tänkbara bloggare

 


© 2017 Zoonen, Om Cookies