Zoonen.com
 
Klicka för att tipsa någon om denna sida. Klicka för att skriva ut denna sida.
 

Kaninen- en vän för livet

Med rätt skötsel så kan en kanin leva upp till tolv år, ja kanske mer om du har tur?

Smådjur, Övrigt,
Av: kaninhjälp, fre aug 18, 2006, 13:48
Visad: 8935 ggr, Länkar: 4 st, Röster: 5, Betyg:

Vet du hur viktigt det är att sköta kaninen rätt? Sättet att sköta en kanin kan även påverka hur gammal din kanin blir. Vad ska kaninen äta? Hur mkt av varje är lagom? Vad bör man tänka på? Det viktigaste är att lyssna på kaninen och se den. Se hur den mår.

Kaninen är ett väldigt trevligt sällskapsdjur. Dom är snälla, lugna och blir alltid lika glada av att se dig. Varför behandlas ofta kaniner så illa då? Folk som skaffar kanin och sen tröttnar på dom. Hur kan man tröttna på dom säger jag? En kanin är en vän för livet. Behandlar man den väl med mkt kärlek och omtanke så kan en kanin leva väldigt länge. Jag har läst att en utekanin lever i upp till sex år medans en innekanin lever i upp till tolv år. Detta är inget jag kan avgöra om det är rätt eller fel. Det jag vet är att en utekanin drabbas av fler påfrestningar än vad en innekanin gör. Sen beror det givetvis både på arvsanlagen och hur känslig varje individ är också. Det viktiga är att kaninen bor rent och torrt och har plats att röra sig, gott om plats. Finns det något härligare än att se en kanin skutta lyckligt på gräset och göra glädjeskutt?

Hur ska man sköta sin kanin på bästa sättet?
Jag har haft kaniner i över nio år nu så jag har en hel del erfarenhet efter det, men jag säger inte att jag vet allt. Det allra viktigaste enligt mig är att man lyssnar på kaninen. Av min erfarenhet så är kaniner väldigt duktiga på att tala om vad dom vill och hur dom mår. Det handlar om att kunna se kaninen. Kaninens kroppsspråk säger väldigt mkt. Är kaninen sjuk så ser man det direkt bara av att titta på ögonen. Tittar man bara på kroppsformen så kan man tro att kaninen bara vilar sig. Jag var hos en uppfödare och hälsade på, jag har köpt flera kaniner av henne tidigare. Hon hade över fyrtio kaniner när jag var där sist. Jag reagerade på en av kaninerna direkt och sa att den kaninen kan inte vara frisk, den mår inte bra. Uppfödaren sa emot mig, hon sa att kaninen vilade sig bara lite, men slutligen lyfte hon upp kaninen och visst var den sjuk. Hela kroppen hängde, kaninen orkade ingenting. Man måste kunna se på sina djur hur dom mår. Dom ska ha glansig frisk fin päls, ögonen ska vara klara och pigga. Kaninen ska sträcka fint på sig som dom alltid gör när dom mår bra. Det får inte rinna från ögonen eller nosen. Ser man att kaninen inte mår bra måste man ta den till veterinären för att hjälpa den. Tyvärr så är det inte alltid som veterinären har rätt i det dom säger. Jag vet inte hur många gånger mina kaniner har felbehandlats, veterinärer som skrivit ut recept på något som kan fungera, bara gissat vad som var fel och sen har det visat sig att det var något helt annat. Det allra värsta var när jag fick svaret att det bästa var att avliva min kanin, att det inte fanns något mer botemedel. Eftersom min stackars kanin led så mkt så gick jag med på det. Han hade så ont. Några veckor efter att han somnat in och nästa kanin fick samma sjukdom så tog jag honom till en annan veterinär. Då visade det sig att den andra veterinären skrivit ut recept på helt fel medicin, att min kanin ätit fel medicin i över ett halvår. Inte konstigt att han inte blev bättre. Den andra kaninen fick rätt medicin och blev helt frisk efter två veckor. Får det gå till så? Ni kanske undrar varför jag inte rådfrågade fler veterinärer innan jag avlivade den ena kaninen? Det gjorde jag. Jag var på ett djursjukhus med honom och dom skrev ut en medicin. Den hjälpte inte så jag ringde dom, jag fick svaret att "nej han får ha det så, det finns inget mer att göra". Andra veterinärer som jag frågade visste inte heller. Det enda som tröstar mig är att min stackars fina lilla kanin inte lider mer. Den sista tiden i hans liv satt han hängig och mådde dåligt, det gjorde ont när han rörde sig. Hans blick sa att han inte orkade mer. Det förstår jag efter så lång tid. Tänk om han fått rätt medicin från början?
Många gånger har veterinärerna varit till stor hjälp. En hona jag hade skulle föda men hon klarade inte det själv. Det märktes direkt att något var fel. Så jag ringde djursjukhuset direkt och dom fick röntga och operera henne. Tack och lov klarade hon sig.

Hur vet man vad som är rätt mat till kaninen?
Till att börja med så ska man lära sig vilken sorts pellets kaniner ska ha och vilken sort som är till marsvin. Jag passade en kanin till en vän en gång, hennes kanin fick bara godis för kaninen tyckte inte om pellets sa dom. Jag fick pelletsen dom köpt för att ge mina kaniner istället. Det var den "lilla" pelletsen som man kan köpa i mataffärerna. Samma pellets som säljs speciellt till marsvin i djuraffärerna. Marsvinspelletsen är anpassad efter marsvin så att dom ska få i sig den näringen dom behöver. Jag gav kaninen jag passade "kaninpellets" istället och givetvis åt hon det. Där är den näringen som kaniner behöver. Dom stora bitarna pellets, som är den pellets som kaniner ska äta finns att köpa i djuraffärerna. Bli inte lurade av dessa två sorterna.
Se till att kaninen alltid har något hårt att gnaga på. Deras tänder växer och blir dom för långa så slutar kaninen att äta. Gnagarpinnarna från Vitakraft rekomenderar jag verkligen. Det kan man variera med knäckebröd. Är kaninen dålig i magen kan man också ge lite knäckebröd.
Sallad, tomat och gurka och andra grönsaker ska man vara försiktig med att ge förmkt. Kaniner har väldigt känsliga magar. Lite morot varje dag är bra för dom, men det är samma där, inte för stora mängder. Sallad är något man ska vara väldigt försiktig med.
Se till att kaninen får en varierad kost, dom vill precis som oss inte alltid äta samma mat varje dag.
En ren vattenflaska med färskt vatten och rent hö varje dag är jätteviktigt. Hö och vatten är basfödan.


Ja nu har jag delat med mig lite av mina erfarenheter. Jag svara väldigt gärna på frågor om kaniner. Kan jag hjälpa till så gör jag gärna det. Bara att skriva i gästboken.Bild: Sofie Jönsson


Bild: Sofie JönssonAnvändarnamn

Lösenord


 
 

Länkar

 
   
 

Sök på Zoonen

 
 
Medlemmar    Artiklar

 
 

Inloggade just nu

 
 
 


Minst 0 medlemmar som betygsätter bilder.

 


© 2017 Zoonen, Om Cookies